VRATILI SE AVIONI: Na Ponikvama se opet leti!
Foto: Zoran šaponjić

Svečanost obeležio letački dan

VRATILI SE AVIONI: Na Ponikvama se opet leti!

Srbija -
Srećni smo što ponovo vidimo avione na Ponikvama, a ono što je bilo pre 14 godina, dabogda se više nikad ne vratilo, pričali su meštani Ponikava koji su došli na otvaranje aerodroma
1 / 7 Foto: Zoran šaponjić

UŽICE - Vratili se avioni!

Aerodrom Ponikve, dvadesetak kilometara severozapadno od Užica, koji je uništen u bestijalnom NATO bombardovanju 1999. godine, obnovljen je i u subotu ponovo otvoren za nekomercijalni saobraćaj i sportske letove.

Tokom svečanosti, na Ponikve je sletelo dvadesetak lakih i ultralakih aviona i helikoptera a održan je i letački dan. Ministar saobraćaja u Vladi Srbije Aleksandar Antić, koji je gradonačelniku Užica Saši Miloševiću, predao dozvolu Direktorata za civilno vazduhoplovstvo za korišćenje aerodroma, rekao je da je aerodrom dobra osnova za razvoj ovog kraja.

- Od Beograda do Užica, kolima se stiže za tri sata, avionom za tridesetak minuta... Ovaj aerodrom treba da podigne nivo turizma u čitavom ovom kraju... Na pola sata odavde su Zlatibor, Tara, Mokra Gora, podsetio je ministar Antić.

U letačkom programu koji je pratilo više desetina meštana okolnih sela, Užičana, gostiju, učestovovao je jedan ’’orao’’ Vojske Srbije, dva helikoptera ’’gama’’, više lakih letilica.

- Srećni smo što ponovo vidimo avione na Ponikvama, a ono što je bilo pre 14 godina, dabogda se više nikad ne vratilo, pričali su meštani Ponikava koji su listom došli na otvaranje aerodroma.

Na Ponikve danas ali i prethodnih dana sleteli su avioni iz Beograda, Vršca, Zrenjanina, Vojke, Smedereva.

Sam aerodrom koji je bio vojni, građen je od 1979. do 1983. godine a u upotrebi je bio od 1992. do bombardovanja. Njegova pista duga je 3.000 metara, a sada je obnovljeno 2.200 metara piste. Prethodnih godina, obnovljena je sletno – poletna pista razrušena NATO bombama, iz okolnih njiva i pašnjaka izvađeno je mnogo neeksplodiranih bombi...

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track