Dani ludaje u Kikindi: Mili im novčanici komšija iz Evropske unije!
Foto: Saša Urošev

Čekaju Rumune ko ozeblo sunce

Dani ludaje u Kikindi: Mili im novčanici komšija iz Evropske unije!

Srbija -
Privremenom puštanju u rad graničnog prelaza Nakovo-Lunga, koji je od Kikinde udaljen devet kilometara, najviše se raduju trgovci i ugostitelji
1 / 4 Foto: Saša Urošev

KIKINDA: Lepo i korisno!

Tako bi se najkraće mogla opisati inicijativa Regionalne privredne komore “Kikinda” da za vreme trajanja poznate turističke manifestacije “Dani ludaje”, od petka do nedelje, bude otvoren drumski granični prelaz Nakovo-Lunga. Da bi pre devet godina zatvoren granični prelaz ponovo trebalo da funkcioniše, saglasni su građani s obe strane državne međe, ali i zvaničnici Srbije i Rumunije. Dok se to ne desi, prelaz koji je od Kikinde udaljen samo devet kilometara, povremo se otvara:

- Prethodni put, od 28. do 30. juna, graničnu liniju između Srbije i Rumunije, u oba pravca, ukupno je prešlo 2.850 putnika i 736 putničkih automobila. Državljani Rumunije, njih nešto više od 2.000, tada su nemilice praznili svoje novčanike, ali i rafove supermarketa. Kupovali su cigarete, razna pića, ali i šećer, brašno i druge namirnice. Sasvim je sigurno da će tako biti i narednih dana kada rampa na prelazu ponovo bude podignuta - kaže za Kurir Saša Tanackov, generalni sekretar Regionalne privredne komore “Kikinda”.

Očekivani desant komšija iz Evropske unije, Kikinđani spremno dočekuju:

- Nako obavljanja pasoško - carinske kontrole, delićemo informativni letak na rumunskom jeziku u kome se nalaze informacije o načinima plaćanja, menjačnicama, bankama, radnom vremenu supermarketa, ali i o uslovima i načinu plaćanja parking. U odnosu na prethodni put, očekujemo duplo više Rumuna - kaže Tanackov.

Obožavali „vegetu“ i „kiki“ bombone Ko je do pre samo dvadesetak godina mogao da pretpostavi da će Rumuni imati bolji standard od nas. U zlatna vremena, bivša Jugoslavija bila je truli Zapad za Rumune. U Žombolju I Temišvaru, ludovali su za „vegetom“ i „kiki“ bombonama koje smo im na pijaci prodavali- kažu Kikinđani.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track