NIŠ: Dečak (5) u igri otkrio vredno delo vajara Živojina Lukića
Foto: Wikipedia

Otkriće u porti crkve Svetog Pantelejmona

NIŠ: Dečak (5) u igri otkrio vredno delo vajara Živojina Lukića

Srbija -
Pronađena bista je neoštećena, a po natpisu na bisti vidi se da je izlivena u čuvenoj beogradskoj livnici "Đorđević"

NIŠ - Petogodišnjak Andreja Dimitrijević, unuk srpskog slikara i profesora na Akademiji primenjenih umetnosti u Beogradu Miroslava Anđelkovića, slučajno je u porti crkve Svetog Pantelejmona u Nišu pronašao bronzanu bistu - delo poznatog srpskog vajara Živojina Lukića (1889-1934), rekla je viši kustos niškog Narodnog muzeja Mara Makarić.

Dečak se igrao u porti i videvši bistu pozvao je "u pomoć" starije, a sve se dogodilo uoči praznika Svetog Pantelejmona prilikom sređivanja dvorišta crkve, navela je Makarićeva. "Zahvaljujući dobroj saradnji s niškom eparhijom i razumevanju starešine crkve oca Jovana, ovo delo je ovih dana deponovano kod nas u muzeju", dodala je ona.

"Nismo još uspeli da identifikujemo portretisanog", napomenula je Makarićeva i ukazala da se autor dela smatra začetnikom moderne srpske skulpture. Pretpostavlja se da je delo nastalo krajem treće decenije prošlog veka kada je Lukić radio u Nišu na "Spomeniku mladom fudbaleru", a reč je o fudbaleru Ljubomiru Jankoviću koji se utopio u Nišavi. Spomenik se nalazi na nišavskom keju u blizini Gradske kuće.

Makarićeva kaže da je bista pronađena u porti crkve u celosti neoštećena i da se po natpisu na bisti vidi da je izlivena u čuvenoj beogradskoj livnici "Đorđević". Na bisti je isklesano ime autora, a bista je visoka 54 santimetra. "Prema samom liku portretisanog, koji je prikazan u svečanom odelu, sa mašnom i košuljom i lepo začešljanom kosom, možemo zaključiti da je poticao iz neke ugledne porodice", kazala je ona.

Makarićeva očekuje da će ime portretisanog biti uskoro "dešifrovano", ali i poziva sve koji bi mogli nešto da znaju o tome, da svoja saznanja podele sa niškim Narodnim muzejom. Lukić je vajarstvo studirao u Moskvi i u trećoj deceniji prošlog veka "donosi moderna shvatanja, posebno u portretskoj umetnosti kojoj je najviše bio sklon". Njegova najpoznatija dela čuvaju se u Muzeju savremenih umetnosti u Beogradu, "Portret dr Radenke Hađić", "Portret g-đe Zloković", "Mali bata".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track