ŠAMPINJONI SMRTI: Berači, oprez, zapatile se otrovne rudnjače!
Foto: Dado Đilas

Nikle posle obilnih kiša

ŠAMPINJONI SMRTI: Berači, oprez, zapatile se otrovne rudnjače!

Srbija -
Ova vrsta gljiva veoma je lepog izgleda, slična šampinjonima i ima veoma prijatan miris, ali nikada ranije se nije nalazila na staništima gde su brane jestive, zbog čega će uzorke poslati i Biološkom institutu u Beograd

GORNJI MILANOVAC - U rudničko-takovskom kraju pojavila se nova vrsta otrovnih gljiva koja raste na mestima gde su nekada brane jestive, što može da izazove zabunu sa teškim posledicama, upozorili su berači pečuraka.

Kako je izjavio najpoznatiji berač gljiva u ovom kraju Predrag Dmitrović (62) iz Gornjeg Milanovca, nova vrsta u svemu podseća na pečurke koje se ovde nazivaju "rudnjače", a to su "šampinjoni".

"Nema dileme, to je nova vrsta koja se ovih dana pojavila posle obilnih kiša, ali umesto jestivih one su otrovne. Sa tim su se složili drugi berači i meštani, što su potvrdili i stručnjaci u Čačku koje sam juče konsultoivao", kazao je Dmitrović.

On je objasnio da je ova vrsta gljiva veoma lepog izgleda, slična šampinjonima i ima veoma prijatan miris, ali nikada ranije se nije nalazila na staništima gde su brane jestive, zbog čega će uzorke poslati i Biološkom institutu u Beograd.

Dmitrović se sakupljanjem gljiva i drugih šumskih plodova bavi od detinjstva, a veliki je ljubitelj prirode ali ovu vrstu nikada i nigde nije video zbog čega je upozorio neiskusne berače da budu obazrivi, jer trovanje može da nastupi i preko ruku ako se ne operu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track