KIKINDA: Da im bude lakše u svetu tame!
Foto: Saša Urošev

postavljene taktilne staze

KIKINDA: Da im bude lakše u svetu tame!

Srbija -
Hodajući ovim stazama, slepi nepogrešivo dolaze do svog cilja- određenog šaltera ili ulaza u neku ustanovu- kaže Petar Budai, predsednik organizacije slepih i slabovidih Kikinde, Čoke i Novog Kneževca

KIKINDA - Donatori neće da žmure na probleme slepih!

Kikinda se pridružila malom broju gradova u Srbiji koji imaju taktilne staze namenjene slepim i slabovidim osobama.

Istovetne staze postoje još samo u Beogradu i Novom Sadu, a omogućuju osobama koje žive u svetu tame da se samostalno kreću:

-Hodajući ovim stazama, slepi nepogrešivo dolaze do svog cilja- određenog šaltera ili ulaza u neku instituciju. Na taj način mogu da obave sve svoje potrebe kao i drugi građani. Staze su zasad postavljene ispred Skupštine opštine Kikinda i ulaza u sedište naše organizacije. Za postavljanje taktilnih staza na još dvadesetak lokacija u gradu, biće neophodno 10 hiljada evra. Ta sredstva obezbediće donatori- kaže Petar Budai, predsednik organizacije slepih i slabovidih Kikinde, Čoke i Novog Kneževca.

Jasmina Kovačev, sekretarka ove organizacije, najavljuje da će taktilne staze biti postavljene ispred Domova zdravlja, bolnice, pozorišta biblioteke i ostalih državnih i javnih ustanova:

-Zvučni semafori koji su tokom prethodnih desetak godina instalirani na važnim raskrsnicama u Kikindi, takođe su nam od velike pomoći- priznaje ona.

Nada Badrljica objašnjava da slepim I slabovidim osobama taktilne staze svakodnevicu čine neuporedivo podnošljivijom:- Možemo bez problema da se krećemo, jer su nam stopala jako osetljiva.

Svaku izbočinu pod stopalom možemo da osetimo- kaže ona.

Život bez barijeraU Kikindi je sve više ustanova koje prepoznaju probleme invalida , pa su im izgradnjom kosih ravni za kolica olakšali pristup. Od pre nekoliko meseci dostupna im je Svečana sala u kojoj mladenci izlaze pred matičara, ali i sve kancelarije na spratu zgrade opštine Kikinda. Kompanija NIS finansirala je ugradnju specijalne platforme koju koriste osobe sa invaliditetom.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track