POČELA PRIJAVA: Radnici Zastave za nadoknade
Foto: Beta

Socijalni program

POČELA PRIJAVA: Radnici Zastave za nadoknade

Srbija -
Na tom spisku je 307 radnika kojima je ostalo manje od pet godina do sticanja jednog od uslova za odlazak u penziju, među kojima je 220 radnika iz fabrike "Zastava kamioni"

KRAGUJEVCA - U kragujevačkoj filijali Nacionalne službe za zapošljavanje danas je počelo prijavljivanje radnika iz "Zastavinih" preduzeća koji su napustili fabrike u septembru uz socijalni program Vlade Srbije za preduzeća u restrukturiranju.

Na tom spisku je 307 radnika kojima je ostalo manje od pet godina do sticanja jednog od uslova za odlazak u penziju, među kojima je 220 radnika iz fabrike "Zastava kamioni".

"Počelo je prijavljivanje radnika kojima je radni odnos prestao u septembru i trajaće nekoliko dana. Država je obezbedila i sredstva od oko 85 miliona dinara za isplatu mesečne nadoknade, za oktobar i novembar. Očekujem da će u najboljem slučaju uplaćivanje novca na račune radnika početi u petak", rekao je agenciji direktor filijale NSZ u Kragujevcu Nebojša Bukumirović.

On je naveo da je do kašnjenja u upisivanju na evidenciju NSZ, odnosno isplate nadoknade, došlo zbog rekonstrukcije Vlade Srbije i da je obavezu realizacije socijalnog programa od Ministarstva finansija i privrede preuzelo Ministarstvo privrede.

Radnici koji su "Zastavine" fabrike napustili po socijalnom programu za zaposlene koji imaju manje od pet godina do penzije u više navrata su protestovali ispred stare Upravne zgrade Zastave i Nacionalne službe za zapošljavanje u Kragujevcu. Oni su bili nezadovoljni zbog što država nije ispunila deo socijalnog programa koji se odnosi na prijavljivanje na tržište rada i isplatu mesečnih nadoknada u iznosu od po 36.800 dinara. Samostalni sindikat fabrike "Zastava kamioni" doneo je prosle sedmice odluku da se nezadovoljni radnici vrate na posao 1. decembra, ukoliko država ne ispuni obaveze iz socijalnog programa.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track