KIKINDA: Radnici i dalje čuvaju magistralni vod
Foto: Saša Urošev

Neizvesna sudbina posrnulog giganta

KIKINDA: Radnici i dalje čuvaju magistralni vod

Srbija -
Univerzal banka, kao poverilac I klase, iznela primedbe na predloženi plan reorganizacije fabrike crepa i pločica

KIKINDA- Ponovo odloženo!

U Privrednom sudu u Zrenjaninu, danas nije održano ročište na kojem je trebalo da se razmotri zahtev poslovodstva “Toza Marković” za reorganizaciju kikindske fabrike crepa i pločica. Ni ovog puta nije bilo zakonskih uslova da se održi ročište o izjašnjavanju poverilaca na unapred pripremljen plan reorganizacije.

Univerzal banka, kao poverilac I klase, iznela je primedbe na predloženi plan, u vezi sa isplatom kamata i tokom grejs perioda, što umnogome menja taj plan.

Predlagaču je dat rok od pet dana da se izjasne o primedbi Univerzal banke, a novo ročište zakazano je za 24. decembar:

" Nadamo se da će tada predloženi plan reorganizacije biti usvojen. Da bi bio usvojen, čime se izbegava stečaj, od zainteresovanih poverilaca treba da se pozitivno izjasni 50 odsto plus jedan,­ kaže Zoran Sredojev, predsednik fabričkog Nezavisnog sindikata.

On kaže da radnici i dalje u blokadi drže mesto gde se nalazi glavni magistralni vod koji fabrikunapaja gasom:

Očekujemo da nećemo imati problema sa isporukom osnovnog energenta za rad do sudske odluke, ma kakva ona bila­ kaže Zoran Sredojev, predsednik fabričkog Nezavisnog sindikata .

Ekipe “Srbijaga” u nekoliko navrata pokušale su da zbog duga od 18 miliona evra obustave fabrici gas, ali su ih u tome sprečili radnici “Toze Markovića”. Predsednik manjinskom fabričkog UGS “Nezavisnost”, Branislav Tatić, saglasan je da bi isključenje gasa prouzrokovalo gašenja proizvodnje:

Postupak “Srbijagasa” govori da oni nisu za unapred pripremljen plan reorganizacije fabrike. Pitanje je ko je dozvolio vlasnicima “Toze Markovića” da godinama ne plaćaju gas, ali i zašto je drugi sindikat dosad ćutke gledao kako se sistematski uništava nekada veliki gigant­ kaže Tatić.

Fabrika grca u dugovima

Dejan Babić, većinski vlasnik “Toze Marković” nijednom se u proteklih sedam godina otkako je fabrika privatizovana, nije oglasio. U međuvremenu je fabrika enormno opterećena kreditima i dugovima koji premašuju dve milijarde dinara.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track