ČUDO U KRAGUJEVCU: Celo selo ilegalno priključeno na struju!
Foto: Beta

Godinama niko nije plaćao struju

ČUDO U KRAGUJEVCU: Celo selo ilegalno priključeno na struju!

Srbija -
Oni se nisu priključili na trafostanicu, nego su presreli izvode od legalnih potrošača. Sa te naše legalne mreže nastavili su svoju, kupili bandere i razvukli kablove do kuća, jada se Nebojša Obradović direktor Elektrošumadije

KRAGUJEVAC - Kragujevačka Elektrošumadija otkrila je u naselju Grošnica da čitav jedan zaselak od 29 kuća godinama uopšte ne plaća struju.

Meštani su se na svoju ruku priključili na mrežu, a takva situacija traje već dugo - neki struju ne plaćaju i po 14 godina. Domaćini su uradili svoju, nelegalnu elektromrežu, postavili bandere i razvukli kablove.

"Elektrošumadija" im je isključila struju i podnela krivične prijave, a oni se ponovo uključili. U naselju Obadi u Grošnici, beda vreba iz svake kuće, a priča je dobila neočekivani tok.

Nebojša Obradović, direktor te kompanije objašnjava da su nelegalnu mrežu otkrili kada se ispostavilo da iz jedne trafostanice u Grošnici mnogo struje nekud odlazi, a nigde se ne registruje.

"Šokirali smo se. Nikome nije palo napamet da mreža, stubovi i instalacije nisu naši. Oni se nisu priključili na trafostanicu, nego su presreli izvode od legalnih potrošača. Sa te naše legalne mreže nastavili su svoju, kupili bandere i razvukli kablove do kuća. Sve smo ih isključili, ali imamo informacije da su se ponovo uključili", jada se Obradović.

U naselju Obadi u Grošnici, su uglavnom raseljeni s Kosova. Pojedini od njih navode da bi plaćali struju da su mogli da je legalno uvedu, ali da im je to bilo preskupo.

Slvavica Bojković priča da nikada nije bežala od plaćanja računa.

" Izbegli smo sa 1999. i posle godina povlačenja po kolektivnim centrima od kopanja kanala uspeli smo da kupimo plac i podignemo nekoliko soba. Uveli smo struju i onda nam je rečeno da nas na mrežu ne mogu priključiti ako nismo u postupku legalizacije. Platila sam 300 evra snimanje objekta, a onda shvatila da mi treba još 20.000 dinara za aneks ugovora, pa posle 800 evra za priključak i ne može da se plati na rate. Ni u snu ne mogu da nađem te pare, pa smo struju priključili nelegalno", kaže meštanka Slavica Bojković.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja