UŽICE GRAD CISTERNI: Objašnjenja koja daju nadležni su za maloumne!

I dalje idu u šetnju sa balonima

UŽICE GRAD CISTERNI: Objašnjenja koja daju nadležni su za maloumne!

Srbija -
Neka svako sebe pogleda u ogledalo, u oči, pa neka vide šta su radili, gde su bili, šta su nam deca pila nedeljama - kaže Užičanin Zoran Milovanović

UŽICE - Bruka i sramota!Užičanka Lepa Milojević, sa svojih 80 godina, svakog dana preko glavnog trga nosi dva balona sa desetak litara vode!- Za mene je ovo kao da nosim 100 litara, ne mogu više - umorno kaže Lepa, dok uzbrdo tegli balone.U Užicu živi 65 godina, ali ovakvo čudo, ovakvu bruku i sramotu za grad nije videla.- Dođem do cisterne, natočim ovih desetak litara, a onda se valja vratiti kući. Došla muka do oka, ovo što odnesem časkom potrošimo, a onda se valja vratiti ponovo - priča Lepa.I Užičanin Tihomir Đurđić (79) živi sa suprugom i oni dva puta dnevno nose vodu kući.Javašluk- Strahujem i da li je ova voda upotrebljiva za pranje zuba, za kupanje, za pranje veša, neverovatan je javašluk sa kojim smo se suočili - kaže Tihomir.- Ko zna koliko je onih koji ne mogu iz stana da izađu od starosti, a šta će oni koji imaju decu, bebe. Smeju li njih da kupaju ovom vodom? - pitaju na trgu Užičani, koji još nisu dobili odgovor na pitanje šta su nadležni radili od 14. decembra, kada su viđena ostrva algi u jezeru, do 26. decembra, kada je stigla zabrana upotrebe vode za piće.- Od 14. do 26. decembra prošlo je 12 dana! Koliko smo algi, bakterija i otrova za to vreme popili? Objašnjenja koja daju nadležni su za maloumne - kažu Užičani.OtroviZoran Milovanović, jedan od organizatora protesta, očekuje da će Tužilaštvo, tokom već pokrenute istrage, raditi svoj posao i potražiti odgovorne za užičku bruku sa vodom.- Neka svako sebe pogleda u ogledalo, u oči, pa neka vide šta su radili, gde su bili, šta su nam deca pila nedeljama - kaže Milovanović.Alge, koje su nađene u jezeru Vrutci i u slavinama Užičana, proizvode veoma opasne otrove. U laboratoriji Instituta „Batut“ u Beogradu potvrđeno je da je koncentracija opasnog otrova „mikrocistina LR“ u užičkoj vodi u okviru dozvoljene doze, ali građani još nisu dobili odgovor da li je u vodi koju su pili 12 dana bilo drugih opasnih otrova - produkata algi.

CevovodPONOSNI NA VOJSKUVojnici inžinjerije ne štede ni sebe ni mašine na teško pristupačnom terenu trase na kojoj se gradi novi cevovod. - Gledamo ih kako rade i ponosimo se. Kad su se pojavali, znali smo da će vodovod biti urađen u roku - pričaju meštani sela Tripkove.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track