Radnici Želvoza blokirali autobusku stanicu u Smederevu
Foto: Beta

Radikalizovan protest

Radnici Želvoza blokirali autobusku stanicu u Smederevu

Srbija -
Jedan deo radnika, uglavnom žena, ostao je u zgradi opštine, dok druga polovina, njih oko 200 blokira stanicu

SMEDEREVO/BEOGRAD - Radnici Želvoza danas su radikalizovali protest u Smederevu, blokadom glavne autobuske stanice Laste u tom gradu, saopštili su Udruženi sindikati Srbije "Sloga".

Radnici Želvoza iz Smedereva ne odustaju od zahteva da im se ispune obećanja o socijalnom programu. Zaposleni u Želvozu, koji su od srede, u znak protesta, u zgradi opštine Smederevo, započeli su blokadu Lastine stanice od 12 časova i ona će trajati dva sata.

Jedan deo radnika, uglavnom žena, ostao je u zgradi opštine, dok druga polovina, njih oko 200 blokira stanicu.Radnici su danas uputili dopis prvom potpredsedniku Vlade Srbiije Aleksandru Vučiću sa zahtevom da primi petočlanu delegaciju predstavnika radnika, sindikata Želvoza, među kojima je predsednik sindikata Sloga - Želvoz Miki Nojić.

"Na ovaj korak radikalizacije su se odlučili nakon svih dosadašnjih neuspelih pokušaja da stupe u kontakt sa predstavnicima države i odgovornim ljudima iz Ministarstva privrede, koji su odbili da im se direktno obrate, već su to učinili dopisom, iako je bilo najava da će im se obratiti državni sekretar tog ministarstva Radojko Srbljanović", navodi se u saopštenju.

Kako navodi "Sloga", u dopisu na memorandumu Ministarstva privrede, bez pečata i potpisa, radnicima je juče objašnjeno da je odgovornost za neispunjavanje dosadašnjih dogovorenih obaveza isključivo na rukovodstvu fabrike, koje nije uradilo potrebne radnje po preporuci tog ministarstva.

Predsednik Udruženih sindikata Srbije "Sloga" Željko Veselinović je zatražio da Vučić primi delegaciju radnika i da se započne sa konkretnim reševanjem njihovih problema na osnovu svih obećanja koja su im ranije data, a ne prepiskom i na način koji u poslednje vreme sve češće sprovodi Ministarstvo privrede.

"Imamo informaciju da su netačne tvrdnje da je rukovodstvo fabrike jedini krivac i da su oni predali svu potrebnu dokumentaciju koja im je tražena. Ovde se radi o očiglednom pokušaju da se zamenom teza izbegne direktan susret sa radnicima, da se pogledaju oči u oči i objasni njihov položaj i budući status, zasnovan na ekonomiji tržišta divljačkog kapitalizma bez socijalne zaštite koju silom nameće Ministarstvo privrede", rekao je Veselinović.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track