KIKINDA: Zajednički interes komšija!

Srpsko-rumunska inicijativa

KIKINDA: Zajednički interes komšija!

Srbija -
Otvaranje drumskih graničnih prelaza Nakovo-Lunga i Vrbica –Valkanj, podržale dve srpske i pet rumunskih opština

KIKINDA: Da granica spaja ljude!

Istinska želja pograničnih banatskih opština da promet robe i ljudi oživi na nekadašnjim malograničnim prelazima, potvrđena je juče potpisivanjem incijative u Kikindi koja će biti dostavljena vladama Republike Srbije i Rumunije.

Inicijativu za ponovno otvaranje drumskih graničnih prelaza Nakovo-Lunga i Vrbica –Valkanj, sem kikindske, podržala je opština Čoka , ali i pet rumunskih: Komluš Mare, Dudešti Veki, Sannikolau Mare, Valkanj i Saravale:

-Pored kulturne, obrazovne, sportske i svake druge saradnje, otvaranje graničnih prelaza će u pozitivnom smislu uticati na privredu pograničnih mesta sa obe strane granice i doprineti bržem ekonomskom razvoju opština. U našem zahtevu smo predvideli i vraćanje fitosanitarnog inspektora na oba prelaza-rekao je Pavle Markov, predsednik opštine Kikinda.

Georgi Nakov, predsednik opštine Dudešti Veki, ukazao je da otvorenost granice pruža priliku za apliciranje prema fondovima Evropske unije na zajedničkim projektima. Predsednik Saveza Srba u Rumuniji, Ognjan Krstić, potvrdio je da je ta zemlja veoma zainteresovana da dodatno unapredi odnose sa našom:

-Na ovaj način će se još više raditi na očuvanju srpske i rumunske nacionalne manjine sa obe strane državne granice. Smatram da drumski granični prelaz Nakovo-Lunga ima najveće šanse da ponovo bude otvoren- kazao je Krstić.

Rumuni rado dolaze u Kikindu

Prelaz Nakovo-Lunga, koji je od Kikinde udaljen samo devet kilometara, poslednji put je bio otvoren uoči novogodišnjih praznika.Državnu među je za dana prešlo više od 2.000 ljudi, a tokom trajanja manifestacije „Dani ludaje“ 2.340 građana Rumunije i 575 državljana Srbije. Promet je tada u nekim kikindskim megamarketima bio veći i do 40 odsto. Rumuni su kupovali sveže meso, suhomesnate proizvode, testenine , slatkiše… Ovi podaci ukazuju kolika je stvarna potreba građana obe zemlje da taj prelaz bude stalno otvoren.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track