PROTEST PAORA ISPRED SUDA U KIKINDI: Zakon ih ubi po džepu!
Foto: Saša Urošev

Izmena spornih odredbi Zakona o bezbednosti saobraćaja

PROTEST PAORA ISPRED SUDA U KIKINDI: Zakon ih ubi po džepu!

Srbija -
Okupljeni zemljoradnici protestom su hteli ukazati na neophodnost da se što hitnije izmene sporne odredbe Zakona o bezbednosti saobraćaja

KIKINDA- Neizdrživo!

Stotinak paora održalo je danas ispred zgrade Prekršajnog suda u Kikindi miran protest, kako bi javnosti još jednom, ukazali na neophodnost što hitnije izmene spornih odredbi Zakona o bezbednosti saobraćaja. Više od hiljadu zemljoradnika već je potpisalo peticiju za pokretanje inicijative za izmenu i dopunu ovog zakona, zbog kojeg su postali „laka meta“ za saobraćajnu policiju.

Poljoprivrednici se pribojavaju se da će, u susret novim izborima, ova inicijativa morati da sačeka konstituisanje novog parlamenta, a da će oni i dalje do svojih njiva stizati uz veliki rizik. Neposredan povod za okupljanje, bilo je zakazivanje ročišta protiv Milana Lagundžina iz Iđoša.

Iako je ročište odloženo zbog, kako je navedeno, prikupljanja novih dokaza, ogorčeni poljoprivrednik nije krio nezadovoljstvo. Saobraćajna policija ga je zaustavila i kaznila, jer njegova stočarska prikolica nije bila registrovana:­

- Pokušao sam u međuvremenu da registrujem prikolicu. Međutim, u AMSS su mi rekli da prikolica ne podleže registraciji. Minimalna kazna za ovakav prekršaj je 15 hiljada dinara, tri kaznena poena i oduzimanje vozačke dozvole na tri meseca. Ukoliko ostanem bez dozvole, ne znam kako ću prehraniti porodicu­ požalio se Lagundžin.

Slične muke zadesile su još neke paora, jer je zakon potpuno nejasan u delu kojem se navodi štaje priključna mašina, da li je vučena ili nošena, i koja treba da se registruje.

Dodatan problem predstavlja i to što ne postoje adekvatni pravilnici po kojima je moguće uraditi tehnički pregled, asamim tim ih registrovati. Kikindski zemljoradnici kivni su što saobraćajna policija i Prekršajni sud rigorozno sankcionišu ovakve prekršaje. Tvrde da su u drugim krajeva Vojvodine pravosudni organi i policija tolerantniji. Paori su u znak protesta ispred zgrade suda ostavili posudu za mlekom i hleb.

Dragan Jović, načelnik Policijske uprave Kikinda, saopštio je da ne postoji mogućnost da saobraćajna policija “zažmuri”, i da ovaj problem neće moći da se reši dok se ne promene važeći propisi.

Muku paora razumeju političariMiloš Šibul, pokrajinski poslanik LSV i član Odbora za poljoprivredu, i njegov kolega Ladislav Tomić (SNS), predsednik Odbora za poljoprivredu Skupštine AP Vojvodine, složili su seda ovo nije bio politički skup, niti pritisak na pravosuđe:

Zaključke sa sastanka Odbora za poljoprivredu prosledićemo pokrajinskoj Vladi, i tražiti da serepubličkoj predlože izmene Zakona o bezbednosti saobraćaja. Radi se o izmeni člana 268. kojikaže da u saobraćaju mogu učestvovati samo motorna i priključna vozila koja podležu registraciji.Mi tražimo da se doda „osim za poljoprivredne priključne mašine, odnosno vozila koja vukutraktori, a imaju jednu osovinu“­ kaže Tomić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track