BRATSTVO I JEDINSTVO: Dva naroda udružena u krađi struje
Foto: Rojters

Tromeđa Priboj-Rudo-Čajniče

BRATSTVO I JEDINSTVO: Dva naroda udružena u krađi struje

Srbija -
Pribojsku struju, kilometrima daleko od Priboja i preko sedam brda, sa desetak prelazaka granične međe, koriste i sada ruđanska sela Bjelugovina i Radović brdo, pa Mištar, pola pribojski, pola ruđanski, pa Tupci i Tulešići koji pripadaju Čajniču

PRIBOJ - Radnici elektrodistribucije iz Priboja, ovih dana su, duboko u teritoriji Rudog, demontirali trafo-stanicu Zubanj, ali i žice sa stubova, kako bi do daljeg sprečili seljake iz Ravnih Njiva i Jezernice da neovlašćeno troše struju.

Još 2008. nama su stanovnici tih područja odjavili električna brojila, zbog navodnog preseljavanja u Rudo i u Srbiju. Nedavnom kontrolom smo našli 16 priključaka na trafo-stanice Zubanj, a neovlašćeno je to, navodno, uradio jedan Bošnjak iz federalnog Goražda, čime je omogućio povratnicima njegove nacionalnosti da obnove kuće, a to je dobro došlo i pojedinim Srbima sa ovog područja", kaže Goran Lučić, direktor Distribucije u Priboju.

Pribojsku struju, kilometrima daleko od Priboja i preko sedam brda, sa desetak prelazaka granične međe, koriste i sada ruđanska sela Bjelugovina i Radović brdo, pa Mištar, pola pribojski, pola ruđanski, pa Tupci i Tulešići koji pripadaju Čajniču.

Opet, iz Rudog se strujom napaja pribojski Sjeverin, a svi potrošači, ruđanski i čajnički, pa i ovi iz Sjeverina, račune za struju plaćaju u Priboju. Reč je o staračkim domaćinstvima, koja na ovom području borave u tri godišnja doba, a račune za struju i ne dobijaju, jer su fiktivno odjavljeni.

Problemi će nastati tek kada se stvore uslovi da neko ozbiljno iskaže želju da se naseli na teritoriji koja nije pribojska, a struja jeste. No, o tom potom, jer je sve nasleđeno, od granice i niskonaponske i dalekovodne mreže, do trafo-stanica - od bivše Jugoslavije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track