Kragujevac se zadužuje za 260 miliona dinara
Foto: Zorana Jevtić/Ilustracija

Skupština grada usvojila

Kragujevac se zadužuje za 260 miliona dinara

Srbija -
Dok su odbornici vladajuće koalicije predvođene Ujedinjenim regionima Srbije objašnjavali da je reč o kratkoročnom zaduživanju, uz saglasnost ministarstva finansija, predstavnici opozicionih stranaka su kritikovali novo zaduživanje grada

KRAGUJEVAC - Odbornici Skupštine grada Kragujevca usvojili su danas odluku o zaduživanju grada za 260 miliona dinara, od čega će 80 odsto biti namenjeno nastavku finansiranja izgradnje nove zgrade Hitne medicinske pomoće.

Dok su odbornici vladajuće koalicije predvođene Ujedinjenim regionima Srbije objašnjavali da je reč o kratkoročnom zaduživanju, uz saglasnost ministarstva finansija, predstavnici opozicionih stranaka su kritikovali novo zaduživanje grada.

"Radi se o kratkoročnom kreditu za pokrivanje tekuće likvidnosti, koji treba vratiti do 31. decembra ove godine", rekao je Petar Veselinović i naglasio da je za to zaduživanje dobijena saglanost ministarstva finansija koja je odgovorilo da Kragujevac ima pravo da se zadužu i iznosu od pet odsto od ostvarenih prihoda u prethodnoj godini.

Odluka o zaduživanju grada, za zamenika šefa odborničke grupe Srpske napredne stranke Gorana Kovačevića je "nastavak lošeg trenda koji se u Kragujevcu dešava godinama".

"Grad Kragujevac pokušava da ogromne finansijske probleme u koje je došao upravo ovakvim odlukama, rešava novim zaduženjima i taj trend se pogoršava, jer iz godine u godinu imamo sve veće kreditne obaveze, problem sa lekvidnošću", ocenio je Kovačević i naglasio"da definitivno treba napraviti promene, jer grad ide u sunovrat, ide u pravcu potpune blokade svih funkcija u gradu".

Novo zaduživanje kritikovali su i odbornici Demokratske stranci čiji je šef odbroničke grupe Dušan Obradović rekao da je opšte poznat stav te stranke u Kragujevcu da nisu zadovoljni načinom koji grad vodi finansije."Stalno smo na ivici te maksimalne zaduženosti i ono što je glavni predmet rasprave, jeste da je Kragujevac, stvarno u problemu", rekao je Obradović, koji je dodao da za poslednjih godinu i po dana nije bilo ni jedne investicije u gradu, a to je za to, najvećim delom, kriva Vlada Srbije.

U raspravi o predlogu odluke o kreditnom zaduživanju, gradonačelnik Kragujevca je rekao da to svi gradovi u Srbiji rade, pa i država."Ovo je kratkoročni kredit koji moramo da vratimo do kraja godine, to radimo godinama, to rade svi, i to nije nešto što treba ovako prikazivati", poručio je Stevanović odbornicima i dodao "da koliko god Vlada Srbije pokušava da blokira finansije grada, lokalna samouprava će se snaći".Sednica Skupštine grada Kragujevca bila je zakazana po hitnom postupku, i za odluku o novom zaduživanju glasalo je 49 odbornika, a 19 je bilo protiv.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track