PRELAZ SRPSKA CRNJA: Srpsko bilje ići će u svet preko prelaza Srpska Crnja
Foto: Saša Urošev

Brže i lakše na rumunsko tržište

PRELAZ SRPSKA CRNJA: Srpsko bilje ići će u svet preko prelaza Srpska Crnja

Srbija -
U narednih šest meseci bude dozvoljen promet dobara za koji je potreban fitosanitarni nadzor

SRPSKA CRNJA - Inicijativu Severnobanatskog okruga i opštine Kikinda da na međunarodnom drumskom graničnom prelazu Srpska Crnja bude dozvoljen uvoz i izvoz bilja i robe biljnog porekla, uvažila je Uprava za zaštitu bilja Ministarstva poljoprivrede.

Odlučeno je da u narednih šest meseci bude dozvoljen promet dobara za koji je potreban fitosanitarni nadzor, što umnogome privrednicima naše i ostalih vojvođanskih opština omogućuje bolje startne pozicije na rumunskom tržištu, potvrdio je Kuriru Pavle Markov, predsednik opštine Kikinda.

- Funkcionisanje fitosanitarne inspekcije omogućiće veliku uštedu za privrednike, jer se na ovaj način put između Kikinde i Temišvara skraćuje za 130 kilometara u jednom pravcu. Oni neće morati da koriste prelaz Vatin kod Vršca. Sigurno je da će benefit od ovakvog rada graničnog prelaza Srpska Crnja imati i rumunski privrednici - rekao je Markov, i izrazio uverenje da će se ukazati potreba da fitosanitarni nadzor postane stalna.

Pavle Markov
Pavle Markov

U „Kikindskom mlinu“ priznaju da zbog visine transportnih troškova brašno i testenine duže od godinu dana nisu izvozili u Rumuniju, i da bi sada trebalo da bude drugačije. Sve su prilike da će i proizvodi “Baninija” brže i jeftinije stizati na tržište susedne zemlje. Rumunija je jedan najznačajnijih spoljnotrgovinskih partnera opština Kikinda, Čoka i Novi Kneževac.

Rampa otvorena do 31. jula

Uvoz i izvoz bilja i robe biljnog porekla na ovom prelazu biće moguć do 31. jula, uz angažovanje fitosanitarnog inspektora svake srede od 9 do 15 sati. Privrednici očekuju da će u narednom periodu na ovom prelazu biti trajno dozvoljen promet dobara za koji je potreban fitosanitarni nadzor.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track