Lija se prošetala Smederevom, pa predahnula u obližnjem dvorištu
Foto: Zorana Jevtić

Nezvani gost u centru grada

Lija se prošetala Smederevom, pa predahnula u obližnjem dvorištu

Srbija -
Veterinari su jednodušni u stavu da je lisicu i besnilo moglo da zaputi u grad, kada je neprirodno umiljata, ali su tu mogućnost u veterinarskoj inspekciji ipak odbacili

SMEDEREVO - Odrasla lisica, daleko od šume koja joj je stanište i daleko od lovišta u kome bi lako došla do hrane, pojavila se u centru Smedereva, u dvorištu N. Š, kojem su susedi telefonirali i upozorili ga da bude oprezan jer mu je zver pred vratima.

Domaćin N. Š. danas nije video lisicu koja je u njegovo dvorište juče, pošto nije nanela nikakvu štetu, po svoj prilici svratila samo da predahne. Veterinari se slažu da divlje životinje posle dugih i hladnih zima silaze u naselja da nađu hranu, ali ono što ih čudi jeste činjenica da je lisica stigla pred kraj blage zime, da je hrane bilo dovoljno i da dvorište u koje je svratila nije na obodu šume, već bezmalo u užem centru grada. Zbog toga zaključuju da se lisica ne ponaša po poznatom obrascu.

Veterinari su jednodušni u stavu da je lisicu i besnilo moglo da zaputi u grad, kada je neprirodno umiljata, ali su tu mogućnost u veterinarskoj inspekciji ipak odbacili, jer se više godina u regionu sprovodi oralna vakcinacija, kroz postavljanje ili bacanje iz aviona mamaca koje životinje gutaju i tako se štite od besnila.

U veterinarskoj inspekciji potvrdili su da znaju za posetu lisice, ali i dodali da to nije u njihovoj nadležnosti, već bi time trebalo da se pozabavi služba Zoohigijene lokalne uprave. Smederevo nema takvu službu, ali je godinama u planu. Prošlog leta u Malom gradu smederevske tvrđave pojava lisice je izazvala paniku, ali je neočekivani gost otišao pre nego su se građani organizovali.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track