NIJE KLOSTRIDIJA: Čačanin (84) preminuo zbog lošeg zdravstvenog stanja
Foto: Kurir

Bolnica se sprema za odjavu epidemije

NIJE KLOSTRIDIJA: Čačanin (84) preminuo zbog lošeg zdravstvenog stanja

Srbija -
U poslednjim mikrobiloškim analizama kod ovog pacijenta nije bilo toksina klostridije

ČAČAK - U čačanskoj bolnici preminuo je pacijent koji je bio zaražen bakterijom klostridijom, a kako je danas rekao portparol te ustanove do smrti je došlo zbog lošeg opšteg zdravstvenog stanja.

Prema rečima doktora Sretenovića, u poslednjim mikrobiloškim analizama kod ovog pacijenta nije bilo toksina klostridije."To je osamdesetčetvorogodišnji muškarac koji je već duže vreme čekao operaciju kuka, nekoliko puta je trebalo da bude na operativnom programu, međutim, njegovo opšte zdravstveno stanje nije to dozvoljavalo", precizirao je Sretenović. On kaže da je odeljenje ortopedije, na kojem je prijavljena epidemija ovom bakterijom, trenutno bez pacijenata, budući da su ostali bolesnici imali dobru kliničku sliku i otpušteni su na kućno lečenje.

"Sada se čeka odobrenje Zavoda za javno zdravlje kako bismo imali prijeme novih pacijenata", objasnio je on. Direktorka čačanskog Zavoda za javno zdravlje, dr Ana Mišović kaže da će u narednim danim biti izvršene pojačane mere dezinfekcije, mehaničkog čišćenja i svih drugih radnji neophodnih za odjavu epidemije."Dok se sve to ne završi neće biti prijema pacijenata, po završetku svih postupaka koje sam pomenula stvoriće se uslovi za ođavu epidemije, što će se, najverovatnije, desiti krajem sledeće sedmice", rekla je Mišović.

Inače, na ortopedskom odeljenju čačanske bolnice epidemija klostridije je proglašena 11. februara na osnovu mikrobiološke potvrde o postojanju infekcije toksinom bakterije clostridium difficile, u uzorku kod pet pacijenata.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track