Maškarada u Novom Sadu
Foto: Tanjug

Klinci se sjajno zabavljali

Maškarada u Novom Sadu

Srbija -
Nekoliko stotina učesnika u defileu centralnim ulicama grada
1 / 6 Foto: Tanjug

NOVI SAD - Tradicionalna manifesticaja "Maškarada" u Novom Sadu danas je održana po 19. put, a nastupilo je više stotitina maskiranih učesnika koji su u defileu prošli centralnim gradskom ulicama.Novosadsku maškaradu organizovao je Muzej Vojvodine, a kako je rekla jedna od koordinartora tog projekta Slađane Velendečić, na ovogodišnjoj maškaradi pored učesnika iz Novog Sada ima i veliki broj gostiju iz cele Vojvodine i Srbije.

"Muzej Vojvodine tradicionalno već evo 19 godina u poslednjoj nedelji pred početak uskršnjem posta organizuje maškaradu, a povodom "belih poklada" i sa ponosom mogu da istaknem da iz godine u godinu okupljamo sve veći broj maski", kazala je Velendečićeva.

Ona je rekla da da su maškare otvorene za sve, odnosno da na njima nastupaju maskirani učesnici svih uzrasta od mališana iz dečjih vrtića do penzinera, i da su u ovogodišnjem defileu maski učestvovala deca iz predškolskih ustnanova, učenici osnovnih i srednjih škola, članovi kulturno-umetničkih društava i drugih udruženja građana.Žiri sastavljen od tri etnologa izabrao je najbolju tradicionalnu masku, dok je žiri koji sačinjavaju dva pedagoga izabrao najbolju savremenu masku.

Za najbolju tradicionalnu masku izabrana je maska mlade i mladoženje koju su nosili članovi AKUD "Sonja Marinković", a najbolja savremena maska je maska muve koju je nosio učenik Osnovne škole "Ljudevit Štur" iz Kisača.Vlasnici najboljih maski nagrađeni su putovanjem u Beč, odnosno letovanjem u Čanju, a kako je pojasnila Slađana Velendečić, osim samog izgleda maske ocenjivan je i način njenog nošenja.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja