Država gradi ski centar na Goliji
Foto: Dado Djilas

Kapacitet 20.000 skijaša na sat

Država gradi ski centar na Goliji

Srbija -
Na ceremoniji potpisivanja u Vladi Srbije, vršilac funkcije ministra privrede Igor Mirović rekao je da u naredne tri godine treba pripremiti prostorno-plansku dokumentaciju

BEOGRAD - Ministarstvo privrede i Javno preduzeće Skijališta Srbije potpisali su danas memorandum o razumevanju o formiranju ski centra na planini Goliji.

Na ceremoniji potpisivanja u Vladi Srbije, vršilac funkcije ministra privrede Igor Mirović rekao je da u naredne tri godine treba pripremiti prostorno-plansku dokumentaciju, obezbediti odgovarajuće uslove za zaštitu životne sredine, finansijski i tehnički plan i da početi izgradnju neophodne infrastrukture.

Ministarstvo privrede će, kako je istakao, odmah nakon rebalansa budžeta za 2014. godinu obezbediti inicijalna sredstva, u dogovoru sa drugim ministarstvima. Mirović je kao značajno istakao i da trasa budućeg auto-puta od Požege do Boljara prolazi na samo devet kilometara od budućeg ski centra.

Vršilac dužnosti direktora Skijališta Srbije Dejan Ljevnaić je istakao da je Master plan Golije 2009. godine uradila jedna firma koja je projektovala preko 400 ski centara u svetu, ističući da je ta kompanija ocenila da je "Golija veliki potencijal i predvidela izgradnju ski centra kapaciteta 20.000 skijaša na sat".Ljevnajić je rekao da je već spreman projekt za prvu fazu izgradnje ski centra "Golija" i da je ta faza procenjuje na oko 19 miliona evra.U prvoj fazi predvideli smo izgradnju šestosedne žičare kapaciteta 3.000 skijaša, sa šest staza ukupne dužine devet kilometara, a predvideli i izgradnju jedne staze koja će raditi noću", rekao je on.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track