NIKOLIĆ U KRAGUJEVCU: 160. godina Politehničke škole
Foto: Tanjug

Zasadio hrast

NIKOLIĆ U KRAGUJEVCU: 160. godina Politehničke škole

Srbija -
Predsednik rekao da je čast biti među 1.500 današnjih učenika, čije diplome ispisuje srećno spojena zlatna patina tradicije sa modernim sistemom stručnog obrazovanja
1 / 3 Foto: Tanjug

KRAGUJEVAC - Svečanom akademijom, dodelom nagrada i prigodnom predstavom, Politehnička škola u Kragujevcu obeležila je danas 160. godinu postojanja, u prisustvu predsednika Srbije Tomislava Nikolića, koji je poručio da nema razvoja države i društva bez razvoja i promene naših škola.

"A, promene moraju biti onakve kako ih diktira život, ne iz generacije u generaciju, već iz jedne u drugu školsku godinu. Hrabro i vizionarski, promišljeno i ukorak sa svetom, kako to čine zaposleni u ovoj školi", rekao je Nikolić na svečanoj akademiji, održanoj u Knjaževsko-srpskom teatru u Kragujevcu.

Ocenjujući da Politehnička škola stvara drugačiju istoriju svoje zemlje, prosvetnu i obrazovnu, na koju je svaki građnin ponosan, Nikolić je rekao "da je čast biti među 1.500 današnjih učenika, čije diplome ispisuje srećno spojena zlatna patina tradicije sa modernim sistemom stručnog obrazovanja."Politehnička škola je primer koji treba slediti u neophodnoj reformi obrazovnog sistema i usklađivanju obrazovnih profila sa tržištem rada", naglasio je Nikolić i naveo da je čast bila i njegovom ocu i bratu koji su u klupama te škole sticali znanja koja su odmah mogli da primene.

Nikolić je, pre svečane akademije, u Politehničkoj školi posetio izložbu fotografija "Istoriji u susret" Predraga Cileta Mihajlovića, zatim stalnu postavku Istorijskog muzeja škole i izložbu "fića".

U dvorištu Politehničke škole, koju do danas nikada nije posetio predsednik Srbije, Nikolić je zasadaio hrast.Direktor škole Siniša Kojić podsetio je da je Politehnička škola osnovana je dekretom kneza Aleksandra Karađorđevića od 14. marta 1854. godine i da je tada nosila naziv Zanatska škola pri Topolivnici.

Prema njegovim rečima, bila je prva obrazovna ustanova takve vrste u Srbiji, a u vodeću stručnu školu na prostoru Balkana izrasla je u vremenu pre Prvog svetskog rata.Politehnička škola ima 64 odeljenja, 56 specijalizovanih kabineta i tri radionice za izvođenje nastave. Opremljena je kompjuterima, kao i savremenim audio vizuelnim nastavnim sredstvima, dok su radionice opremljene potrebnim sredstvima i mašinama za ručnu mašinsku obradu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track