Rampa podignuta  do nedelje: Novi desant Rumuna na srpske prodavnice
Foto: KURIR

Mušterije iz Evropske unije

Rampa podignuta do nedelje: Novi desant Rumuna na srpske prodavnice

Srbija -
Prvom od deset planiranih privremenih otvaranja prelaza Nakovo-Lunga tokom ove godine najviše se raduju trgovci

KIKINDA - Dolaze mušterije iz EU!Podatak da je tokom prošlogodišnja tri privremena otvaranja malograničnog drumskog prelaza Nakovo-Lunga, u Kikindu došlo oko 5.500 Rumuna koji su nemilice trošili novac kupujući, za njihov džep, jefitiniju hranu, ovdašnjih trgovcima uliva nadu da će im mušterije iz komšiluka i ove godine uvećati pazare.

Prvo od deset planiranih privremenih otvaranja prelaza koji je od Kikinde udaljen samo devet kilometara, trajaće od danas do nedelje:- Rampa će biti podignuta od 7 do 17 sati po srpskom vremenu. Državljani naše zemlje granicu će moći da pređu uz važeći biometrijski pasoš, dok vozačima za odlazak u susednu zemlju nije potreban „zeleni karton”. Tokom prošle godine, za ukupno devet dana, koliko je u tri navrata ovaj prelaz radio, državnu među je prešlo nepunih 9.000 putnika. To dovoljno govori koliko je ljudima s obe strane granice, ovaj granični drumski prelaz važan. Granična policija Srbije prihvatila je jedinstven zahtev za ovu godinu, dok rumunska strana zahteva da svako od planiranih otvaranja bude pokriveno pojedinačnim zahtevom njihove pogranične opštie - kaže za Kurir Saša Tanackov, iz Sekretarijata za lokalni ekonomski razvoj i turizam opštine Kikinda.

Tanackov otkriva da je Rumunija je zainteresova da sa Srbijom potpiše Sporazum o malograničnom prometu koji je jednostrano suspendovan 1.jula 2004. godine:-To bi omogućilo da prelaz Nakovo-Lunga bude trajno otvoren, što bi u perpsektivi otvorilo mogućnost da jednog dana bude prekategorisan u međudržavni. Opština Kikinda je životno zainteresovana da se tako nešto desi- kategoričan je Tanackov.

Saša Tanackov
Saša Tanackov

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track