KRAGUJEVAČKA MATIČARKA: Venčala sam Zvezdu i Partizan!
Foto: Reuters

Mladi vole vanbračno, sve manje svadbi

KRAGUJEVAČKA MATIČARKA: Venčala sam Zvezdu i Partizan!

Srbija -
Jedan par venčala sam dvaput za tri godine, a imala sam i slučaj da je mladoženja imao skoro 90 godina, kaže Vesna Gajić

KRAGUJEVAC - Broj venčanja u Kragujevcu je u konstantnom opadanju, a oni koji se odluče na sklapanje braka najčešće su životne dobi od 25. do 30. godine.

Matičar Vesna Gajić kaže da je u prošloj godini za oko 13 odsto manje venčanja obavljeno, nego, primera radi, 80-ih godina prošlog veka, a sedam odsto manje u odnosu na 2012. godinu, kada je venčan 881 par.

"U prošloj godini obavilo smo 820 venčanja, a 1988. godine sklopljen je 941 brak, pri čemu treba imati u vidu da su 2010. godine zatvorena četiri matična područja, u naseljima Stanovo, Beloševac, Ilićevo i Petrovac, što bi trebalo da znači da imamo više venčanja, ali nije tako", rekla je Gajić.

Ona je naglasila da je kod mladih sve popularnija vanbračna zajednica, i da su, takođe, sve popularnija venčanja u prirodi i u restoranima. Naglašavajući da budući supružnici nemaju nekih posebnih zahteva za ceremoniju venčanja, Gajić je rekla da je bilo par primera da su tražili da brak sklope u kasnijim večernjim satima, ali i da pamti da je morala da recituje ljubavnu pesmu, te i da je upravo ona venčala Zvezdu i Partizana.

"Pre dve-tri godine u jednom restoranu mladenci su bili vrlo opušteni. Prvo smo mladoženju, koji je bio u toj prostoriji, čekali 45 minuta da se pojavi gde treba. Kada je došao, pitala sam ga, da li dobrovoljno pristaje da stupi u brak-odgovorio je da i uzviknuo - Živela Zvezda. Kada sam isto pitanje postavila mladi odgovorila je, da ali je i uzvuknila - Živeo Partizan", priseća se Gajić.

Dodaje, da je za nju druga, vrlo lepa anegdota, kada je na venčanju u jednom restoranu, na insistiranje mladenaca, pre same ceremonije venčanja odrecitovala ljubavnu pesmu, koju su joj oni prethodno dali. Gajić navodi i da je bilo primera da je venčala vrlo mlade ljude, i podseća da naš zakon dozvoljavanja sklapanje braka počev od 16. godine, da je jedan par venčala dva puta za tri godine, ali i da je venčala znatno starije sugrađane."Imala sam slučaj da je mladoženja imao skoro 90 godina, mentalno je bio očuvan, i njegove godine nisu predstavljalo nikakvu prepreku za brak. Kada su tako starije osobe u pitanju, uglavnom je razlog tome penzija ili neki drugi interes", rekla je Gajić i naglasila da broj starijih osoba koje zaključuju brak nije u nekom velikom porastu, te i da je, ipak, najveći broj venčanja kada budući supružnici imaju od 25 do 30 godina života.

Prema zvaničnim podacima Zavoda za statistiku, u poslednjih deset godina broj venčanja u Srbiji manji je za 11 odsto.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track