Srpska deca iz Makedonije družila se sa vršnjacima iz Prokuplja
Foto: Milen đorđević

Gosti OŠ "9. oktobar"

Srpska deca iz Makedonije družila se sa vršnjacima iz Prokuplja

Srbija -
Nakon subotnjeg druženja u školi, mališani su u nedelju obišli Narodni muzej Toplice, crkvu Svetog Prokopija i prošetali gradom

PROKUPLJE - Grupa osnovaca iz Tabanovca i Kučevišta, Republika Makedonija, provela je vikend u Prokuplju i družila se sa vršnjacima iz OŠ „9. oktobar“.

Poseta je organizovana u okviru projekta „Deca stvaralaštvom grade mostove“ koji je podržalo Ministarstvo vera i dijaspore Republike Srbije a sprovodi Kolo srpskih sestara iz Kumanova.

- Dečaci i devojčice iz Osnovne škole „Braća Ribar“ iz Tabanovca i Ćirilo i Metodije“ iz Kučevišta boravili su kod svojih vršnjaka u Prokuplju. Nama je drago što smo ugostili svoje drugare iz Makedonije – rekla je direktor OŠ „9. oktobar“ Ljiljana Veković.

Deca su u školi „9. oktobar“ izložila svoje likovne radove i fotografije i pročitala literarne radove sa kojima su predstavili svoje sredine i gradove.

Predsednik Kola srpskih sestara, Mesne podružnice Prokuplje, Gorica Trkulja kaže da se ovim projektom radi na očuvanju saradnje Srba na svim meridijanima i posebno je važno da ta saradnja i podrška počnu još u najranijim godinama.

- Druženje u detinjstvu predstavlja najbolji način da se duboke i trajne veze uspostave i sa svojim narodom i da se steknu pravi prijatelji – rekla je Trkulja, objašnjavajući cilj projekta „Deca stvaralaštvom grade mostove“.

Nakon subotnjeg druženja u školi, mališani su u nedelju obišli Narodni muzej Toplice, crkvu Svetog Prokopija i prošetali gradom. Ivana Ilić iz Kučevišta i Hristina Tomić iz Tabanovca su prvi put u Srbiji i jako im se dopada u Prokuplju. Kažu da grad ima puno kulturnih spomenika i lepih mesta za druženje.

- Ovde smo se lepo družili. Upoznali smo Srbiju i Prokuplje a mi smo svojim domaćinima naš grad predstavili kroz svoje radove – rekla je Hristina, koja je boravila kod Tijane Milenković, učenice petog razreda.

Marta Marković, takođe učenica petog razreda, ugostila je ovog vilenda Ivanu Ilić iz Kumanova. Kažu da su se zajedno divno provele i dogovorile da nastave druženje.

- Nadam se da ću imati priliku da ja uzvratim gostoprimstvo Marti i budem joj dobar domaćin u Kumanovu, kao ona meni ovde – rekla je Ivana.

Nakon Prokuplja deca su boravila i u Nišu, gde su im znamenitosti ovog grada predstavile članice Kola srpskih sestara iz ovog grada.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track