PRVOMAJSKI URANAK: 10.000 izletnika na Paliću
Foto: Nemanja Pancic

Međunarodni praznik rada

PRVOMAJSKI URANAK: 10.000 izletnika na Paliću

Srbija -
Vreme ove godine nije bilo naklonjeno izletnicima na Kameničkom visu, Čegru, Bubnju i drugim mestima u okolini Niša na kojima se tradicionalno i najčešćepali roštilj, podižu šatori i u prirodi ostaje po više dana

Međunarodni praznik rada, Prvi maj, danas će biti obeležen širom sveta. U Srbiji je obeležen prvi put 1893. godine protestnim skupovima u Beogradu. Prvomajske proslava u seoskim sredinama u Srbiji počele su najpre u selu Dubona, kod Mladenovca, dve godine kasnije. U Srbiji i regionu vremenom je postao običaj da se tog dana u zoru izlazi na Prvomajski uranak u prirodu.

13.03 - Prvog dana maja na Paliću, po lepom vremenu i prolećnim temperaturama, trenutno boravi oko 10.000 izletnika iz Subotice, okoline i regiona.Kako je novinarima izjavio Oliver Tomić, marketing asistent u preduzeću “Park Palić”, koje koordiniše program prvomajskih praznika na Paliću, očekuje se da će u naredna četiri dana, koliko traje program, Palić posetiti između 40.000 i 50.000 gostiju.

12.51 - Uprkos kiši i nestabilnom vremenu 15 hiljada turista provodi prvomajske praznike na Zlatiboru, izjavio je direktor Turističke organizacije Zlatibor Arsen Đurić.“Zadovoljni smo posetom.Hotelski kapaciteti popunjeni su 90 odsto.Pored domaćih gostiju ,na Zlatiboru trenutno borave I turisti iz Republike Srpske,Slovenije,Makedonije I Crne Gore “, kaže Đurić.

12.50 - Vreme ove godine nije bilo naklonjeno izletnicima na Kameničkom visu, Čegru, Bubnju i drugim mestima u okolini Niša na kojima se tradicionalno i najčešćepali roštilj, podižu šatori i u prirodi ostaje po više dana.Izletnika je manje u odnosu na prošlu godinu, kaže Tanjugu domaćin Čegra Selomir Marković. Mnogo manje roštiljdzija je i na ostalim niškim izletištima.

11.38 - Prvomajski praznici u Čačku protekli su u znaku tradicionalnog uranaka na brojnim izletištima u okolini uz nezaobilazni roštilj, pečenje, a po negde i trubače. KUD „Abrašević“ i Društvo za negovanje tradicija i običaja grada Čačka i ovog 1. maja organizovali su uranak.

10.39 - Tradicionalnim urankom na Bagdali obeležen je međunarodni praznik rada uz poruku da je položaj radnika u Kruševcu danas veoma težak.Ispred spomenika radu, gde je pre 118 godina osnovan radnički pokret, prisutni su minutom ćutanja simbolično podsetili da je pre dvadeset godina u tom gradu radilo 40.000 ljudi, a danas 15.000, a među njima, kako je rečeno, ima i onih kojima zarade kasne.

10.35 - U radničkom Kragujevcu, nekada gradu crvenog barjaka, danas, kao ni godinama unazad, nema protestnog okupljanja radnika, ali je više od hiljadu građana, kraj Šumaričkog jezera, u ponoć poslalo u vazduh lampione želja.Ovakvo, po prvi put, obeležavanje Međunarodnog praznika rada, sa željom da postane tradicija, organizovalo je Udruženje za kulturni razvoj grada "Switć", u okviru dvodnevnog festivala muzike, kulture i sporta, koji je počeo 30. aprila u podne.

10.50- Iako je praznično jutro osvanulo uz sive oblake, Kikinđani su odlučili da rizikuju. Kao već nekoliko godina unazad glavno prvomajsko izletište i ove godine biće na obodu grada, na starom Iđoškom putu iza Kvantaške pijace. Taj prostor rezervisan je za zabavni park, ringišpile i mnogobrojne štandove sa đakonijama, pre svega, za najmlađe. Za sve one koji su raspoloženi da 1. maj proslave tradicionalno, uz roštilj i druženje, nadležne kikindske opštinske službe uredile su tretirale protiv krpelja i prostore na malobrojnim kikindskim izletištima: Starom Jezeru, Velikom parku i Simićevom salašu, prenosi RTV

10.39 - Tradicionalnim urankom na Bagdali obeležen je međunarodni praznik rada uz poruku da je položaj radnika u Kruševcu danas veoma težak.Ispred spomenika radu, gde je pre 118 godina osnovan radnički pokret, prisutni su minutom ćutanja simbolično podsetili da je pre dvadeset godina u tom gradu radilo 40.000 ljudi, a danas 15.000, a među njima, kako je rečeno, ima i onih kojima zarade kasne.

Foto: Tanjug
Foto: Tanjug

10.30 Kiša, koja u Pomoravlju, uz grmljevinu, pada od 5.30 sati, pokvarila je prvomajski uranak u ovom delu Srbije.Na izletištima u okolini Jagodine, umesto vatri za roštilj, lokve vode. Kiša je oterala i mnoge, uglavnom mlade koji su došli još sinoć da bi zauzeli bolja mesta u Izletištu Potok, manastira Jošanice, Crnom vrhu i kraj Velike Morave, mestima gde sa za 1. maj tradicionalno okupljaju Jagodinci. U Resavskoj pećini i Lisinama, kod Despotovca, "nema jutros kiše, ali je oblačno, tmurno i hladnjikavo", izjavio je direktor J. P "Resavska pećina" Dragan Obradović.On je dodao da je poseta slabija nego prošlih godina, a Resavska pećina je otvorena i danas za posetioce.Za posetioce su otvoreni i Muzej voštanih figura i ZOO vrt u Jagodini, ali zbog lošeg vremena ne očkuje se danas "naročita" poseta, izjavila je v. d direktora Turističke organizazacije grada Jagodine Valentina Đorđević. U Hotelu "Alfa" u Končarevu na levoj obali Velike Morave, oko sedam kilometara od Jagodine, održava se tradicionalno takmičenje u kuvanju riblje čorbe. Pobednik će biti nagrađen ručkom za dve osoeb u hotelu i korišćenjem Welneše&Spa centra hotela, izjavila je Irena Stevanović.

10.28 - Policija opet upozorava da vreme praznika sa sobom nosi pojačan saobraćaj i veću verovatnoću da se dese nezgode. Prema statistici, najkritičniji su dani pred sam praznik i pretposlednji dan praznika. Ovaj je još rizičniji, jer se spaja s jednom od najvećih slava, Đurđevdanom. Nadležno Ministarstvo saobraćaja je svim službama uputilo apel da budu efikasne kako bi se gužve svele na minimum i svaki učesnik u saobraćaju bezbedno stigao na odredište.

10.35 - U radničkom Kragujevcu, nekada gradu crvenog barjaka, danas, kao ni godinama unazad, nema protestnog okupljanja radnika, ali je više od hiljadu građana, kraj Šumaričkog jezera, u ponoć poslalo u vazduh lampione želja.Ovakvo, po prvi put, obeležavanje Međunarodnog praznika rada, sa željom da postane tradicija, organizovalo je Udruženje za kulturni razvoj grada "Switć", u okviru dvodnevnog festivala muzike, kulture i sporta, koji je počeo 30. aprila u podne.10.20 - Članovi Novog sindikata zdravstva upozorili su, na današnjem prvomajskom protestnom okuplanju u Novom Sadu, da su postavljanje rukovodećih kadrova po političkom, a ne stručnom kriterijumu kao i niske zarade zaposlenih, ključni problemi u našem zdravstvu.Na skupu u centru grada, kojem je prisustvovalao svega dvadesetak zdravstvenih radnika, predsednik tog sindikata u Zavodu za hitnu medicinsku pomoć Milan Delić istakao je da "političko kadrovanje" opasno urušava naš zdravstveni sistem jer se na mnoga rukovodeća mesta postavljaju ljudi po političkoj liniji, a ne prema stručnosti i zalaganju.

09.07 - Leskovčane u centru grada i duž glavne ulice jutros je na Međunarodni praznik rada probudio Gradski orkestar. Prvomajska budilica krenula je sa Široke čaršije, glavnog gradskog trga a zatim je prošla Bulevarom oslobođenja, Niškom i ulicom Južnomoravskih brigada.

09.00 - Obeležavanje Medunarodnog praznika rada, u Boru je pocelo tradicionalnom rudarskom budilicom koja je obišla sva naselja.Ova tradicija u Boru traje više od cetrdeset godina, a prvomajska proslava bice nastavljena urankom građana i radnika RTB-a Bor na Borskom jezeru.

22.30 - Po tradiciji, kraj spomenika Kosovskim junacima, na centralnom gradskom trgu u Kruševcu sinoć je proslavljen međunarodni praznik rada. Gužva kakva se retko viđa. Zajedno su svi, mladi i stari, penzioneri, radnici, nezaposleni i poslodavci, Već 118 godina proslavlja se prvi maj u Kruševcu. Nastupila su deca iz vrtića, škola i Kulturnog centra, dok su se za dobro raspoloženje starijih pobrinuli folklorni ansambli, etno grupa Lazarice, virtuozi na harmonici i vokalni solisti. Nije izostao ni tradicionalni vatromet kome su se najviše radovala deca.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track