Prvomajski tornado i led iznenadio Kikinđane
Foto: Saša Urošev

Nevreme iznenadilo izletnike i uplašilo poljoprivrednike

Prvomajski tornado i led iznenadio Kikinđane

Srbija -
Led veličine graška padao u delovima opština Kula i Kikinda. U jednom trenutku, u okolini Kikinde, stvorila se pijavica

KIKINDA: Udara na praznike!

Izletnike koji su Međunarodni praznik rada slavili uz jeće i piće, od roštitelja je oteralo jako nevreme praćeno pljuskom i ledom veličine grašaka koji je padao u delovima opština Kula i Kikinda.

Led nije pričinilo štete na usevima- potvrdio je Kuriru Dragan Jovanović, rukovodilac radarskog centra „Bajša“ kod Bačke Topole.

Uvertira u nevreme bila je pijavica koja se stvorila u okolini Kikinde. Interesantno je da se identična pojava dogodila i prošle godine, tridesetak kilometara dalje od Kikinde kad je tornado, tokom katoličkog Uskrsa, protutnjao selom Torda.

Vetar koji je duvao brzinom većom od 200 kilometara na sat, tada je oštetio više od 100 kuća i oko 400 pomoćnih objekata, čupao stabla, i kao od šale, prevrtao traktorske prikolice i drugu mehanizaciju:

- Prvomajko nevreme je trajalo nekoliko minuta, a pre toga je procenjeno da nema potrebe da strelci dejstvuju raketama na oblake. Stvaranje pijavice nije neuobičajena pojava u Vojvodini. Barem jednom godišnje do ove amosferske pojave dolazi u periodu između maja i septembra. Jedan od uslova za stvaranje pijavice jeste da temperatura tla bude viša od vazduha u stubu iznad. Pošto je topliji, vazduh kreće da se diže uvis - pojašnjava Jovanović.On naglašava da se između tornada koji haraju Amerikom i onih do kojih dolazi u Vojvodini, ne mogu praviti paralele:

-Po svom intenzitetu i energiji koji oslobađaju, tornadi koji haraju SAD pričinjavaju ogromnu materijalnu štetu i zahvataju veće površine. Nevremena tog obima u našem podneblju, ipak, nema- dodaje Jovanović.

S.U.

Pijavica viđena i u sredu

Ova atmosferska pojava viđena je i u sredu, u delu kikindskog atara prema rumunskoj granici ,kada je takođe bilo nevreme. Da li je led oštetio višnje, trešnje jabuke i drugo voće, biće poznato tek narednih dana-saopštio je Kuriru Zoran Simić iz kikindske Poljoprivredne stručne službe.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track