ČOVEK VEVERICA: Kragujevčanin bez padobrana leteo 250 puta
Foto: Tanjug

Jedan od 200 na svetu

ČOVEK VEVERICA: Kragujevčanin bez padobrana leteo 250 puta

Srbija -
Srpski betmen Branislav Aćimović je telom, bez padobrana, leteo najčešće iznad litica u Alpima, Italiji i Švajcarskoj
1 / 2 Foto: Tanjug

KRAGUJEVAC - Kragujevčanin Branislav Aćimović jedini je u Srbiji, a u svetu među njih 200, koji u odelu sa krilima skače sa visokih zgrada, antena, mostova i litica, i brzinom od oko 200 kilometara na sat leti, bez padobrana.Ovim ekstremnim sportom - bejs skakanjem (B.A.S.E jumping) Aćimović je počeo da se bavi 2006. godine, u vreme kada je imao devetogodišnje iskustvo u skakanju padobranom iz vazduhoplova.

"Još kao dete imao sam želju da letim i pokušavao sam tu želju da ostvarim. Leteo sam vazduhoplovima, paraglajderima, međutim, to nije bilo ni slično onome kako sam ja letenje zamišljao. Kada kažem letenje, mislim na letenje telom, ne vazduhoplovom. I, na kraju sam uspeo da sebe nađem u bejs skakanju", rekao je Aćimović.Najviša visina, dodaje, sa koje je skočio, u odelu sa krilima, leteći brzinom 200 kilometara na sat, je 1.800 metara, dok je iz vazduhoplova i sa padobranom skakao sa visina i do 4.000 metara.

Srpski "betmen" je telom, bez padobrana, leteo više od 250 puta Evropom, najčešće iznad litica u Alpima, Italiji i Švajcarskoj. Uz pomoć padobrana, što je, kako kaže jednostavnije, oko 500 puta skočio je iz vazduhoplova, takođe, uglavnom po Evropi.

U Srbiji je skočio sa dimnjaka, visokog sto metara, prošle godine na Festivalu ekstremnih sportova u Trsteniku. "Da bi se neko bavio bejs skakanjem prvo mora da ima kondiciju da se penje planinom, a mora da nauči i da upravlja svojim telom. Što se mene tiče, svoje telo i um kondiciram uz pomoć joge", kaže tridesetdevetogodišnji Aćimović, zaposlen u Pošti u Kragujevcu.

Naravno, dodaje, potrebna je i oprema - odelo sa krilima, koju prozivodi nekolicina proizvođača u svetu i košta 1.400 evra. Pravi se od sintetičke svile kako ne bi propuštala vazduh i, kako Aćimović objašnjava, kada se bejs skakač odrazi sa mesta odakle skače, prostor između ruku i nogu u opremi se napuni vazduhom."Dok letim osećaj je jedinstven. Onog momenta kada se odrazim od litice ili objekta, sve drugo prestane da postoji. Postojim samo ja i to što ću da uradim, tako da se tada, bukvalno nalazim u jednoj vrsti medijacije", rekao je Aćimović.Leteći odelom sa krilima, Aćimović je 2010. godine osvojio srebro u Mađarskoj, dok je pre dve godine osvojio 28 mesto na svetskom kupu "World Pro BASE race".

"Želja mi je, i bio sam vrlo blizu da je ostvarim, ali nisu mi dopustili, da skočim sa Avalskog tornja. Trebalo je i prošle godine, sa Dunavskog tornja u Austriji, ali su ceo taj događaj zabranili", naveo je Aćimović, koji ima tri učenika iz Beograda, a to su Igor Jeremić, Nebojša Jandrić -Jimmy i Milan Todorović.Na pitanje koliko je njegov hobi opasan, Aćimović odgovara "veoma opasan, kao i sve ostalo", ali i dodaje, "ako si pametan u sportu onda može da bude veoma bezbedno".

Najopasniji momenat, priseća se, bio je kada je leteo iznad Kazale grebena u Italiji i kada je pogrešio rutu kojom je trebalo da leti. Aćimović će i ove godine skakati sa dimnjaka u Trsteniku, gde će od 18. do 20. jula biti održan Festival ekstremnih sportova. Poziva sve zainteresovane da dođu i da se upoznaju se većinom ekstremnih, i kako kaže, modernih sportova koji se u svetu u poslednje vreme sve više praktikuju.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track