JAGODINA: U toku presejavanje 6.500 hektara pod kukuruzom

Pomoravski okrug

JAGODINA: U toku presejavanje 6.500 hektara pod kukuruzom

Srbija -
Poljoprivrednici presejavaju njive gde su rano posejali pa nije niklo, gde je ležala voda i tamo gde se uhvatila pokorica pa ne može da nikne, objasnio je stručni savetnik za ratarstvo Poljoprivredno-stručo-savetodavne službe u Jagodini Miodrag Simić

JAGODINA - U Pomoravskom okrugu ovih dana se presejava kukuruz na oko 6.500 hektara, rekao je stručni savetnik za ratarstvo Poljoprivredno-stručo-savetodavne službe u Jagodini Miodrag Simić.

Poljoprivrednici presejavaju njive gde su rano posejali pa nije niklo, gde je ležala voda i tamo gde se uhvatila pokorica pa ne može da nikne, objasnio je Simić.

"Reč je o oko jedan odsto planiranih površina, nije mnogo. Presejavanje je u toku, ili se planira za naredne dane. Neki još čekaju da vide šta će biti posle ove današnje kiše, koja će, očekuje se, istopiti pokoricu, pa seme možda i nikne. Tamo gde je voda ležala ili gde još leži, tamo se mora presejati", rekao je Simić.

On je napomenuo da setva kukuruza u Pomoravskom okrugu planirana na više od 65.000 hektara, nije još zavrsena. Kasni, dodao je, zbog prethodnih kiša ali još nije kasno.U opštini Svilajnac biće presejano oko 100 hektara, izjavio je Tanjugu pomoćnik predsednika opštine za poljoprivredu Goran Despotović.

Strna žita napala rđa

Velike površine pod pšenicom i drugim strnim žitima u Pomoravskom okrugu napale su bolesti, što će se sigurno odraziti na prinos, izjavio je Simić.Reč je najviše o rđi i fuzariozi, koje se javljaju kod povišene vlage, ali i drugim bolestima uzrokovanim vlagom, naveo je Simić."I kada su godine normalne ove bolesti se javljaju, ali u malom, maltene zanemarljivom obimu, ali su sada zahvaćene velike površine, biljke ostaju bez lisne mase, pre svega bez gornjih listova važnih za nalivanje zrna, tako da ona ostaju sitna, smežurana i to se odražava na prinos", objasnio je on."Uz ove bolesti, obilne kiše doprinele su i rastu korova", dodao je Simić i ocenio da je ova godina "prilično problematična" kada je reč o ratarskim kulturama.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track