STRAHOTA NE PRESTAJE: Stiže nam novi talas poplava!
Foto: Tanjug

Katastrofa kakvu Srbija ne pamti

STRAHOTA NE PRESTAJE: Stiže nam novi talas poplava!

Srbija -
Večeras se očekuje udar reke Save, najavio premijer Aleksandar Vučić. Ugroženi Šabac, S. Mitrovica i delovi Beograda

BEOGRAD - Strahota.Srbiju večeras očekuje novi poplavni talas koji će doneti Sava! Ugroženi su Šabac, Sremska Mitrovica, ali i delovi Beograda!Premijer Aleksandar Vučić juče je rekao da je u Šapcu podignut nasip od 7,3 metra, te da je u tom gradu urađeno sve što je moglo, a ostaje da se sačeka koji će nivo dostići nabujala reka. Premijer je istakao da je nivo Save trenutno viši od 6,3 metra, što je istorijski maksimum, a da se očekuje da bude do 6,5-6,6 metara i da smatra da će bedemi izdržati. Međutim, Vučić je upozorio da je teško reći šta će se dogoditi ukoliko se desi da se nivo Save popne na 6,8 metara!

Vodostaj Save kod Sremske Mitrovice raste tri do četiri centimetra na sat, pa je opštinski štab za vanredne situacije doneo odluku o proglašenju preventivne evakuacije stanovništva iz pojedinih ulica. I štab za vanredne situacije opštine Čukarica doneo je odluku da evakuiše deo Umke i Ostružnice, odnosno naselja koja se nalaze uz samu Savu. Evakuisan je i Barič.MUP je juče tokom dana saopštio da je do tog trenutka na teritoriji Srbije evakuisano oko 15.475 lica, od čega su pripadnici VSJ evakuisali 8.051 lice. Angažovano je 2.809 vatrogasaca-spasilaca, 659 vozila, 261 pumpa i 115 čamaca. Ugroženo je 1.755 objekata i poplavljeno 2.060 objekata. Na teritoriji Srbije bez električne energije je 13 opština sa 88.615 domaćinstava.I tokom jučerašnjeg dana trajala je evakuacija stanovništva iz Obrenovca, koji se smatra najkritičnijom tačkom. Broj mrtvih u poplavama na teritoriji ove opštine još uvek nije poznat. Vučić je zahvalio svima na pomoći i rekao da je Srbija u jednoj stvari pokazala da je velika - a to je ljubav prema otadžbini.

ČINJENICE- Prevaziđen je istorijski maksimum nivoa Save kod Šapca, rast vode 3-4 cm po satu- Kod Sremske Mitrovice najviši zabeležen vodostaj na Savi juče je bio 850, a evakuacija stanovništva počinje kada dostigne 851- U Beogradu bezbedno, za redovne odbrane od polava potrebno još 1 metar vode- Tok Velike Morave ugrožen zbog pritoka Južne i Zapadne Morave- Drugi najviši stepen odbrane od poplava proglašen je na Savi kod Jamene, Šapca i Sremske Mitrovice- Očekuju se dodatna izlivanja iz Posavine, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore- Nasipi su ojačani na Kolubari- Moguće zabrane plovidbe na Savi i Dunavu u Beogradu

Pomoć iz BelorusijeSLEĆU HELIKOPTERI, ČAMCI, „ILJUŠIN“...Danas iz Belorusije stižu dva helikoptera Mi-8 sa po šest spasilaca i tri motorna čamca, a u ponedeljak sleće transportni „iljušin IL-76“ sa četiri agregata od 100 kW, 20 generatora, 30 pumpi, 20 šatora za po 20 ljudi, 5.000 ćebadi i 20.000 komada mesnih konzervi.

Milorad Dodik u Beogradu ZADESILA NAS JE NESREĆABeograd - Zajedno u nevolji.Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je juče da je došao u Beograd kako bi se s premijerom Aleksandrom Vučićem organizovao i uspostavio koordinacija zarad zajedničkog rešavanja situacije koja je zadesila Republiku Srpsku i Srbiju.- Zahvaljujem Vučiću što je razumeo potrebe RS u ovoj teškoj situaciji. Mi Srbiji već drugi dan isporučujemo 50 megavata struje kako bi se održao sistem, bez obzira na to što i u Srpskoj postoji problem u snabdevanju električnom energijom. Ono što čeka Srbiju i RS u narednom periodu biće još teže - naveo je on.

Siniša Mali s radnicima BEOGRAD BRANI 500 KOMUNALACABEOGRAD - Prave bedeme.Gradonačelnik Beograda Siniša Mali poručio je sinoć radnicima komunalnih preduzeća i volonterima koji su gradili nasip ispod Brankovog mosta da će grad biti spreman za poplavni talas.- Želimo da budemo sigurni da nikakvih posledica neće biti po Beograd, pa zato pravimo bedeme na lokacijama koje su označene kao kritične, a jedna od njih je i ova - rekao je Mali i dodao:- Ceo komunalni sistem grada angažovan je na punjenju džakova peskom.On je naveo da je na tom poslu trenutno angažovano više od 500 ljudi.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja