PREŽIVELI SMO SMAK SVETA:  Najveća katastrofa u istoriji zemlje!
Foto: Zoran Šaponjić

SRBIJA PREBROJAVA STRADALE

PREŽIVELI SMO SMAK SVETA: Najveća katastrofa u istoriji zemlje!

Srbija -
Meštani Krupnja, čiji su domovi stradali usled poplava i klizišta, tvrde da je ono što im se dogodilo ravno scenariju za film strave
1 / 10

KRUPANJ - Sravnjen sa zemljom.- Nije ovo, dijete, poplava, ovo je gnev Gospodnji...Ni reči starijeg čoveka pod šajkačom zabeležene juče na ulazu u Krupanj nisu bile dovoljne da dočaraju sliku užasa, kataklizme, koja nas je čekala na ulicama varoši.Krupanj je juče više ličio na ratnu zonu nego na grad pogođen poplavama, sa ulicama zatrpanim zemljom, tranšejama, rovovima...

Kuće se rušile kao kule od karata... Jezivi prizori iz Krupnja
Kuće se rušile kao kule od karata... Jezivi prizori iz Krupnja

Aco i Vlade Simeunović u naselju Zmajevac, puni užasa i nemoćni, čučali su juče na uzvisini nad rečicom Zmajevac, iznad gomile šuta i betona:- Ovo je do prekjuče bila naša dvospratna kuća od 150 kvadrata! Pogledajte šta je ostalo! Otišla kuća za tri minuta bukvalno, sve odnela voda dole niz Zmajevac ređale su se slike, koje je teško opisati rečima.Kuća Verice Milanović je prepolovljena. Pola je odnela voda, pola stoji nad ponorom. Preko puta pola brda sklizalo je na kuću Nenada Markovića, kuća do drugog sprata zatrpana je zemljom i blatom.- Ovo je bila Ulica narodnih oslobodilaca, a sad je ulica strave i užasa. Mi smo ovde u četvrtak videli smak sveta.

- Ostala je samo glava, a kud ću sad s glavom - pita se Oksana.Predsednik opštine Rade Grujić saopštio je i da je u poplavama nastradao i jedan čovek star oko 60 godina.- Nažalost, nestao je jedan ljudski život. Njegov automobil zahvatila je bujica i odnela ga - rekao je juče Grujić.Kako saznajemo, pojavio se virus koji je napao decu. Naime, desetine mališana povraćaju, a problem je nestašica lekova.

Pobegao od odgovornosti GRADONAČELNIK ŠAPCA PODNEO OSTAVKUBEOGRAD - Bežanje od odgovornosti.Gradonačelnik Šapca Miloš Milošević juče je podneo ostavku na tu funkciju. Umesto da vodi računa o svom gradu i građanima, koji su danima u neposrednoj opasnosti od izlivanja Save, Milošević se povukao i time praktično građane ostavio na cedilu u jednom od najtežih trenutaka.Podsetimo, Milošević je u petak veče smenjen s mesta komandanta štaba za vanredne situacije u tom gradu jer je odbrana Šapca bila potpuno neorganizovana. Iako ostavku obrazlaže „željom da se prekine politizacija pitanja njegove odgovornosti kao komandanta štaba“, Milošević je, kako saznajemo, ostavku podneo kako bi izbegao smenu. Problem je što to čini u momentu kad sve gradske službe moraju normalno da funkcionišu, čime praktično grad ostavlja prepušten sam sebi. U ovim kritičnim danima, kada se cela Srbija ujedinila, ovakav čin osuđuju i Šapčani i tumače ga kao bežanje od odgovornosti.

Ljajić zanemeoNADOKNADIĆEMO SVU ŠTETUMinistar Rasim Ljajić bio je juče u Krupnju i obišao porušene kuće. U domu Sretena Lukića, u dnevnoj sobi do pola punoj zemlje, mulja, u ulici zatrpanoj blatom, ministar je nemo gledao slike užasa:- Ako utehe ima, onda je to što ste svi u kući ostali živi. A šteta će se nekako nadoknaditi.

ŠABACDiković: Sve je pod kontrolomNačelnik Generalštaba general Ljubiša Diković izjavio je da se očekuje novi porast nivoa Save kod tog grada, ali da nema razloga za brigu:- Sve je pod kontrolom. Imamo dovoljan broj ljudi.Nasipi u dužini od 30 kilometara stabilni su, ali se kritične tačke dodatno ojačavaju džakovima s peskom. Oni mogu da izdrže nalete reke i do 700 centimetara, a predviđa se da će talas iz Hrvatske i BiH biti znatno niži.

VALJEVOKritično: Više od stotinu klizištaPosle poplava na području Valjeva do sada je evidentirano preko stotinu klizišta, a najkritičnije je u selu Rebelj, na obroncima planine Medvednik, gde je sravnjen zaselak Pirgići, čije su četiri kuće završile u reci. Kako bi posledice poplava i klizišta bile što brže otklonjene, mehanizacija građevinskih firmi raspoređena je na najkritičnijim tačkama.

LJUBOVIJAPutevi neprohodni: Problem klizištaU Ljuboviji se, posle izlivanja reke Ljuboviđe, koja je poplavila oko 300 kuća, situacija postepeno stabilizuje, ali je ta varoš i juče bila odsečena od sveta jer su putevi neprohodni, zbog čega tamo ne mogu da se dopreme ni pumpe za crpljenje vode. Problem su i klizišta. Stanovništvo je bez stabilnih telefonskih veza, a ponestaje vode za piće.

LOZNICAOpasno: Stvaraju se klizišta i odroniU Loznici - gde je za tri dana palo 213 litara kiše po kvadratu, voda se povlači, ali poteškoće stvara pojava klizišta i odrona. Poplavljeno je 5.000 domaćinstava i ugroženo oko 20.000 ljudi. Evakuisano je 2.000 građana, a potrebni su im hrana, voda, čizme, gorivo, pumpe i sušilice.

KOSTOLACMlava se izlila: Evakuisano 150 ljudiZbog izlivanja reke Mlave iz naselja Drmno kod Kostolca evakuisano je 150 građana.

GORNJI MILANOVACVoda se povlači: Kreću klizištaNivo reka u takovsko-rudničkom kraju opada, ali se stalno beleži pojava novih klizišta, koja ugrožavaju stambene i poslovne objekte i puteve. Do sada je registrovano 188 klizišta, čime je ugroženo 99 domaćinstava.

SREMSKA MITROVICAOdbranjena:Opada nivo rekeVodostaj reke Save, koji je prelazio 860, opao je juče na 831 centimetar. Inače, pokrajinski štab za vanredne situacije naredio je juče preventivnu evakuaciju u pet mesta u opštinama Sremska Mitrovica.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track