Nikolić: Deo katastrofe je iza nas, predstoji nam težak posao obnove!
Foto: Rojters

Uložiti mnogo napora

Nikolić: Deo katastrofe je iza nas, predstoji nam težak posao obnove!

Srbija -
Predsednik je ranije jutros poručio da Srbiji predstoji težak posao obnove ugroženih područja, ali i da je ubeđen da je vlada obavila svoj posao na najbolji mogući način

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić stigao je nešto pre 11 sati u Krupanj u koji je uputio konvoj humanitarne pomoći, prikupljene na njegov apel.

Predsednik Srbije ispred zgrade opštine Krupanj razgovara sa meštanima tog ugroženog mesta. On je ranije jutros poručio da Srbiji predstoji težak posao obnove ugroženih područja, ali i da je ubeđen da je vlada obavila svoj posao na najbolji mogući način.

Sada je vreme, dodao je, da se svako domaćinstvo, porodica i stanovnik "vrate u stanje u kojem su bili pre poplave" i da pokušamo da Srbija izgleda kao da joj se baš ništa nije desilo.

"Tu će biti potrebno mnogo truda, mnogo napora", rekao je Nikolić i dodao da je jedan deo katastrofe iza nas, ali da se boji da je još teži deo pred nama.

On je naveo da je naišao na odziv skoro svih predsednika u svetu i da veruje da će pomoć biti veoma velika i dragocena.

Nikolić je kazao da je jedan deo prikupljene pomoći danas poslat na zbirno mesto koje organizuje MUP, dok je deo upućen u Krupanj, koji će danas posetiti, i naglasio da će takvu pomoć moći da obezbedi na svakih nekoliko dana.

On je apelovao na sve ljude dobre volje da pomognu ugroženima i ocenio da su građani Srbije reagovali kao jedan.

"Ovo nas je ujedinilo, kao što nas nevolja uvek ujedinjuje i ovo može da bude oslonac za jednu potpuno novu, drugačiju Srbiju u kojoj će svaki komšija da pogleda kako njegov komšija živi, a da se ne zadovolji time što je sebi nešto obezbedio", rekao je Nikolić.

Predsednik je rekao da će pomoć koju prikuplja raspoređivati u saradnji sa Štabom za vanredne situacije kako bi otišla tamo gde je najpotrebnija, i dodao da i Fondacija Dragice Nikolić ima veliki priliv sredstava i donacija.

Kompanije širom Srbije odazvale su se apelu predsednika Republike i uzele učešće u akciji prikupljanja pomoći za ugrožene od poplava.

Nikolić će u toku dana obići više lokacija na području Krupnja, i predati humanitarnu pomoć Kriznom štabu ove opštine.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track