Antić: Stanje kod Kostolca stabilno, obezbeđene pumpe koje će vratiti vodu u Mlavu

Situacija pod kontrolom

Antić: Stanje kod Kostolca stabilno, obezbeđene pumpe koje će vratiti vodu u Mlavu

Srbija -
Za vraćanje vode u Mlavu koriste jedna velika pumpa iz Češke, koja izbacuje 2.500 kubika vode na sat, osam manjih pumpi iz Francuske i dve ili tri iz Nemačke

BEOGRAD - Ministar energetike Aleksandar Antić izjavio je danas da je stanje kod termoelektrane Kostolac stabilno i da su obezbeđene pumpe koje će vodu koja se izliva vratiti u reku Mlavu. "Obezbedili smo pumpe velikih kapaciteta sa idejom da vodu koja će nadolaziti prebacujemo u Mlavu da se ne bi vršio dalji pritisak na termoelektranu", rekao je Antić novinarima u Kostolcu, gde su spasilačke ekipe iz Francuske i Češke pustile u rad pumpe za ispumpavanje nabujale vode. Antić je naveo da se za vraćanje vode u Mlavu koriste jedna velika pumpa iz Češke, koja izbacuje 2.500 kubika vode na sat, osam manjih pumpi iz Francuske i dve ili tri iz Nemačke.

Antić je dodao da nasip na nekoliko kilometara od Kostolca drži između 10 i 15 miliona kubika vode i da opasnost još postoji. "Voda koja je došla na nekoliko stotina metara od termoelektrane dolazi sa tog nasipa laganim tempom. To nas u ovom trenutku čini zadovoljnim", rekao je Antić.

Antić je naveo da je taj nasip veštački izgrađen i da "objektivno nije stoprocentna zaštita elektrane". Direktor Elektroprivrede Srbije (EPS) Aleksandar Obradović rekao je da još postoji opasnost da energetski sistem Srbije ostane bez Termoelektrane Nikola Tesla u Obrenovcu i da voda uđe u Kostolac, zbog čega EPS "priprema planove A, B i C za svaku priliku".

Direktor termoelektrane Kostolac Dragan Jovanović rekao je da svi proizvodni kapaciteti rade normalnim tempom, kao i revitalizacija bloka B1. Antić, Obradović i rukovodstvo Kostolca održali su sastanak u elektrani, posle kojeg se ministar energetike uputio u Svilajnac u obilazak tamošnje elektrane. Reka Mlava probila je branu kod Homolja i nasip nekoliko kilometara od Kostolca i potopila sela na svom putu ka termoelektrani. Izgrađena su dva nasipa sa ciljem da uspore bujicu i usmere je prema pumpama koje izbacuju između 22.000 i 24.000 kubika vode dnevno. Javno preduzeće Srbijavode otvorilo je pretkanal kod sela Maruljevac da bi izlivena voda mogla brže da otiče nazad u Mlavu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track