UŽIVO POPLAVE SRBIJA:Hitno potrebna popravka bedema na Savi kod Šapca!
Foto: Zorana Jevtić

Vanredna situacija

UŽIVO POPLAVE SRBIJA:Hitno potrebna popravka bedema na Savi kod Šapca!

Srbija -
U kriznom štabu naglasili su da situacija na bedemima nije dramatična, ali da bi mogla da bude ukoliko se krizne tačke hitno ne ojačaju

BEOGRAD - Noć u Srbiji je protekla mirno. Reka Sava je u opadanju duž čitavog toka, Srem nastavlja da se brani od vode, dok Beograd čeka vrh talasa na obe reke. Evakuisano je 31.873 osoba. Prema zvaničnim informacijama, poplave su odnele 22 žrtve, 14 iz Obrenovca.

MUP Srbije saopštio je u utorak uveče da je oko 31.873 lica evakuisano sa ugroženih područja, od čega su pripadnici Vojske Srbije izvršili evakuaciju 7.450 lica, a spasli su 4.713 lica. Poplavljeno je 2.260 objekata, a ugrožena su 1.763 objekta. Do sada je angažovano 3.564 vatrogasca-spasioca, 847 vozila, 429 pumpi i 141 čamac.

21.56 - Ministar energetike i rudarstva Aleksandar Antić izjavio je večeras da je situacija i u TENT-u i Kostolcu značajno bolja nego proteklih dana, ali da smo i dalje u zoni rizika.

18.50 - Život u Svilajncu i Jagodini, gde su poplavljeni brojni objekti i domaćinstva, polako se normalizuje, a voda se povukla iz centralnih gradskih ulica pa je svakodnevno funkcionisanje olakšano.

17.20 - Na teritoriji opštine Loznica, situacija se nakon poplava polako normalizuje, na terenu se sprovodi dezinfekcija objekata i sanacija putne infrastrukture, uklonjeno je oko 20 tona uginulih životinja, a deli se i humanitarna pomoć ugroženima.

15.16 - Vodosnabdevanje u Pirotu se normalizuje, pokazuju najnoviji izveštaji gradskog Zavoda za javno zdravlje, a zamućenje vode iz česama u nekoliko prigradskih sela poslednjih dana je na donjoj granici dozvoljenih vrednosti.Samo tokom jučerašnjeg dana uzeto je sedam uzoraka vode iz međuseoskog vodovoda Krupac, gde je prošlog petka evidentirana povećana zamućenost, zbog čega je meštanima sela Poljska Ržana, Krupac, Veliko Selo, Trnjana, Veliki i Mali Jovanovac, preporučeno da ne koriste vodu iz vodovoda za piće i ta preporuka je zvanično još uvek na snazi.

13.53 - U šumadijskoj varošici Rača završena je dezinfekcija poplavjenih kuća, ukupne površine 2.075 kvadratnih metara, izjavila je danas Tanjugu predsednica te opštine Dragana Živanović."Dezinfekcija 25 kuća obavljena je u tri mesne zajednice Popović, Donja Rača i Rača i to u skladu sa izveštajem Štaba za vanredne situacije i kragujevačkog Instituta za javno zdravlje", navela je Živanović.Ona je precizirala je u Popoviću dezinfikovano pet kuća, jedna u Donjoj Rači i 19 u Rači.

12.56 - Krizni štab grada Šapca ponovo je u podne pozvao građane da se jave na zborno mesto kod hale sportova "Zorka" i budu upućeni u rejon sela Drenovac na odbrani bedema. U kriznom štabu naglasili su da situacija na bedemima nije dramatična, ali da bi mogla da bude ukoliko se krizne tačke hitno ne ojačaju.

12.40 - Na farmi u Kušiljevu kod Svilajnca u toku dana biće završeno uklanjanje oko dve hiljade lešina jagnjadi stradalih u poplavama. Specijalizovanim vozilima više od 60 tona uginule jagnjadi se prevoze do kafilerija u Somboru i Ćupriji, gde će biti neškodljivo uklonjene, rekao je za agenciju Beta predsednik Skupštine opštine Svilajnac i veterinar Miroslav Marinković. Kada je bujica vode krenula ka farmi, radnici su uspeli da spasu 738 jaganjaca. "Došlo je do naglog priliva vode, tako da se jagnjad koja nije evakuisana, udavila jer je nivo vode bio viši nego što su oni mogli da drže glave. Reč je o jagnjadi mlađe kategorije, od 25 do 30 kilograma, objasnio je Marinković.

12.37 - Vodostaj Save kod Sremske Mitrovice danas je 777 centimetara, što je još iznad granice vanredne odbrane od poplava koja je 750 centimetara, saopštilo je danas Javno vodoprivredno preduzeće Vode Vojvodine. "I dalje je pojačan rad osmatračke službe na svim nasipima. U toku su radovi na lokalizaciji poplavnih voda u zoni Sremske Rače, Bosuta, Višnjićeva i Morovića. Privremeno je suzbijen prodor vode na lokalitetu Kriva rampa", navodi se u saopštenju. Dodaje se da je priliv vode iz Hrvatske i dalje velik, pa tako reka Studva raste jedan centimetar na sat, a crpna stanica Bosut radi punim kapacitetom, uz čišćenje naplavina. Navodi se da će radovi u tim zonama trajati celog dana i dodaje da su na radovima angažovani svi tehnički i ljudski kapaciteti. "Ugroženost je velika, s obzirom na velik priliv vode", piše u saopštenju. Vode Vojvodine su saopštile da je vodostaj Dunava kod Novog Sada jutros 446 centimetara i dodale da su na desnoj obali te reke, u zoni Petrovaradina, Sremske Kamenice i Sremskih Karlovaca, uvedene mere redovne odbrane od poplava. Pored tih područja, mere redovne odbrane od poplava sprovode se na Dunavu i na sektoru Kovina, Pančeva i Bele Crkve. Ukupna dužina odbrambene linije na kojoj se sprovode mere redovne odbrane od poplava na Dunavu je 84 kilometra.

12.36 - Kriznim štabovima Svilajnca i Jagodine danas će biti uručeni sušači zidova za objekte koji su prethodnih dana ugroženi poplavama, a koje je poklonila Vlada Turske. Sušače će uručiti potpredsednik clade i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić i ambasador Turske u Srbiji Mehmet Kemal Bozaj. Ambasada Turske u Srbiji je obezbedila 400 sušača zidova za opštine ugrožene poplavama, a u narednih nekoliko dana obezbediće još 600 takvih aparata. Sve lokalne samouprave zahvaćene poplavama svoje potrebe za sušačima zidova iz turske donacije mogu dostavljati Republičkoj direkciji za robne rezerve.

12.04 - U Šapcu na područjima ugroženim rekom Savom situacija je stabilna i učinjeno je sve što je u ljudskoj moći, ali problem predstavljaju prirodni zakoni, izjavio je danas načelnik Generalštaba Vojske Srbije Ljubiša Diković, koji je i komandant kriznog štaba u tom gradu.

Diković je istakao da je borba velika i da su "šanse 50 na prema 50 odsto da može doći do probijanja nasipa u gornjem delu toka reke Save".On je istakao da smo spremni da reagujemo i u tim uslovima i nastavimo i dalje da se borimo.

Diković, koji je sa ambasadorom Rusije Aleksandrom Čepurinom obišao ruski spasilački tim, istakao je da su razrađeni svi planovi i da je u proteklim danima učinjeno sve što je u ljudskoj moći.

11.56 - Posle relativno mirne noći stanje u Moroviću i Višnjićevu je pod kontrolom, evakuacija se privodi kraju i ubrzo će u ovim mestima ostati samo radno sposobni muškarci, izjavio je danas šef Štaba za vanredne situacije u tom mestu, policijski general Mladen Kuribak.

Kuribak je rekao da je protekla noć bila relativno mirna i da je sada sve pod kontrolom, kao i da su spasilačke ekipe učinile sve da sačuvaju najpre živote stanovništva, a zatim i materijalna dobra kako bi ih oni i ubuduće mogli koristiti.Govoreći o i Bosutu i Sremskoj Rači, mestima koja se graniče sa Hrvatskom, general je rekao da je situacija u tim mestima pod punom kontrolom, da je napravljeni nasip stabilan i da će izdržati svaki eventualni nalet vode.Kada je reč o vodostaju Save na tom mestu, general Kuribak je rekao da njen nivo opada, ali da nažalost raste vodostaj dveju manjih reka koje direktno ugrožavaju Sremsku Raču i Bosut.Prognozirajući situaciju, general kaže da će Štab učiniti sve da posao obavi na najbolji način sa potencijalima sa kojima raspolaže.

11.19 - Zemljani nasipi podižu se danas u sremskim selima Kuzmin, Adaševci i Vasica, saopštio je danas komandant Pokrajinskog štaba za vanredne situacije Goran Ješić. Ješić je naveo da je vodostaj Save danas u opadanju, ali je porastao vodostaj Studve za 10 centimetara, što utiče i na porast vodostaja Bosuta. U Sremu se najveća borba vodi s bujičnim vodama koje su izašle iz korita Save i kreću se ka sremskim selima. Krizni štab u mestu Morović u opštini Šid saopštio je da je danas nastavljena evakuacija stanovništva iz tog sela, kao i iz sela Višnjićevo.

Krizni štab u Sremskoj Mitrovici odlučio je da škole i vrtići u tom gradu neće raditi do kraja sedmice. Gradske vlasti u Sremskoj Mitrovici odlučile su i da organizuju vanredno uništavanje komaraca, zbog vanredne situacije i povećanja broja tih insekata na teritoriji grada. Uništavanje komaraca biće organizovano iznad mesta Sremska Rača, Bosut, Martinci i Kuzmin, na površini od 2.000 hektara.

11.12 - U Gerontološkom centru u Jagodini smešteno je 16 starih lica iz Obrenovcu i osam iz Paraćina, izjavila je direktor centra Slavica Dejković.Osobe iz Obrenovca su prvo bile evakisanje u Dom za stara lica na Bežanijskoj kosi, a odatle upućena u Jagodinu. Među njima ima i izbeglica iz Hrvatske, objasnila je Dejković novinarima."Spasla nas je žandarmerija, a sve dotle uz nas su bile negovateljice. Plakala sam kada sam u pola noći došla u Jagodinu i videla kako svi stoje i čekaju nas starce da stignemo", rekla je Kata Stamenić, korisnica doma.Stari iz Paraćina smešteni su u prostorije Kluba penzionera koji deluje pri Gerontološkom centru u Jagodini.

11.05 - U požeškoj opštini voda se povukla, meštani su se vratili kućama i u toku je sanacija klizišta i dezinfekcija objekata. Poplave su u ovom kraju, po rečima predsednika opštine Milovana Mićovića, potopile oko 2000 hektara poljoprivrednog zemljišta,teško oštetile 20 kuća, porušile tri mosta, a klizišta su uništila putnu infrastrukturu.“Na terenu su komisiji za procenu štete na stambenim objektima,poljoprivrednom zemljištu, putnoj infrastrukturi i šteti prouzrokovanoj klizištima, kojih je aktivirano preko 30 posle poplava.Posle njihove procene uputićemo zahtev Vladi Republike Srbije sa sredstvima koja su am potrebna za sanaciju štete”, kaže Mićović.U požeškoj opštini u toku je dezinfekcija kuća,javnih ustanova i preduzeća.“Najviše posla ima u selima Prijanovići, Gugalj, Tatovica i Pilatovićima,područjima koja su bila potpuno poplavljena. Angažovana je i sva raspoloživa mehanizacija za sanaciju klizišta o puteva.Šest kuća na ovom području potpuno su uništene i neuslovne za stanovanje”,kaže Mićović.Opština Požega otvorila je i dinarski račun na koji svi koji žele mogu da uplate novac za sanaciju ovog područja teško pogođenog poplavama.

10.21 - Na poplavljenim područjima opštine Šabac situacija je danas stabilna, a nasipi se i dalje utvrđuju. Reka Sava blago opada, a građani su i jutros otišli da pomognu pripadnicima Vojske Srbije i policije na utvrđivanju kritičnih mesta. U kriznom štabu Šapca najavili su da će danas taj grad posetiti ambasador Rusije Aleksandar Čepurin, koga će dočekati načelnik generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković, koji je i komandant kriznog štaba.Pripadnicima Vojske Srbije i Sektora MUP za vanredne situacije u Šapcu pomažu i predstavnici spasilačkih jedinica Rusije, Belorusije, Francuske, Slovenije i Crne Gore. U Šapcu je situacija tokom jutra uobičajena, sve prodavnice rade, a grad je dobro snadbeven.

10.16 - Opština Bogatić danas je počela prikupljanje podataka o štetama od poplava u seoskim područjima, a prema prvim podacima najviše štete je na 18.000 hektara poljoprivredne zemlje. Načelnik štaba za vanredne situacije Miroljub Stanić procenio je da će od ukupnih oštećenih površina 7.000 hektara morati ponovo da se obradi. "Minimum 7.000 hektara mora se ponovo zasejati, ponovo tretirati veštačkim đubrivom i obraditi pesticidima. Tretman zemljišta će biti jako skup ,jer se posle ovakvih poplava pojavljuju korovi kojih obično nema ili ih ima minimalno", rekao je Stanić. On je dodao da je danas počelo čišćenje 80 kuća koje su poplavljene izlivanjem Save i Drine. U toj varošici ponovo je počela nastava u osnovnim i srednjoj školi, a vrtići će raditi od sutra.

10.10 - Načelnik Odeljenja za vanredne situacije MUP Srbije za Pomoravski okrug Goran Kušić izjavio je danas da reke više ne prete ni jednoj opštini u ovom okrugu i da se situacija stabilizuje."Vodostaj reka je svuda u opadanju, više nigde ne prete, nemamo nigde pretnje od novih polava, međutim problem predstavljaju podzemne vode u mnogim mestima", rekao je on.

Takođe niko nije gladan i žedan, a svi putni pravci su prohodni, dodao je Kušić. Radi se na tome da se život što pre normalizuje, da ljudi dobiju vodu, struju, a prioritet je sada dezinfekcija poplavljenih objekata, uklanjanje leševa uginulih životinja, da se ne pojavi zaraza. U Paraćin je stigla ekipa ABHO koja će danas početi dezinfekciju proritetnih objekata,vrtića, škola...Očekujem da što pre počne i u Svilajncu, kada se iscrpi voda i u okolnim selima ovih opština i Jagodine.Nastavlja se crpljenje vode u Svilajncu, Paraćinu, Jagodini i Despotovcu.

"U Despotovcu nije proradio vodovod, očekujemo da danas proradi i vodovod u Svilajncu,Paraćin je dobio tehničku vodu, Ćuprija nema vodu u svim dlovima grada", rekao je Kušić i istakao da voda nije za piće ni u jednoj opstini u Pomoravskom okrugu osim Jagodine.Građani se vodom sanabdevaju iz cisterni i deli im se flaširana voda.Problem su na mnogim mestima visoke podzemne voda, preko dana se iscrpi a tokom noći nadođu za pola metra. Tako je na području Jagodine, Svilajnca, Paraćina..."Dobijamo pomoć sa svih strana u ljudstvu, opremi i hrani što je dobro. Danas stiže jedna velika pomoć iz Danske, a tu su već ekipe iz Makedonije, Bugarske, vatrogasci iz Aleksinca koji pomažu građanima Paraćina", rekao je Kušić.

10.09 - Crnogorski vojnici nastavili su da pomažu meštanima poplavljenih područja u Srbiji, saopštilo je crnogorsko ministarstvo odbrane. Kako se navodi crnogorski vojnici angažovani su u pružanju pomoći jedinicama MUP-a Srbije prilikom dostave hrane i vode, distribucije medicinske opreme i lekova, kao i tokom evakuacije preostalog ljudstva iz okolinih sela opštine Obrenovac.Sa crnogorskim vojnicima razgovarao je i ministar odbrane Srbije Bratislav Gašić koji je iskazao iskrenu zahvalnost na požrtvovanju tokom evakuacije i pružanju medicinske pomoći ugroženom stanovništvu.

09.50 - Udruženje privrednika SITA iz Beograda u saradnji sa humanitarnom organizacijom "Kimse yok mu" iz Istanbula danas će donirati pomoć opštini Paraćin u hrani, dezinfekcionim sredstvima i u drugim potrepštinama, a u četvrtak i Smederevskoj Palanci. Tokom ove sedmice će ta turska orgnizacija poslati i jedan ili dva šlepera raznovrsne opreme, hrane i ostalih potrebnih stvari kako bi pomogli ugroženima od poplave i tako bar malo olakšati život u otežanim uslovima, saopštila je SITA.Pomoć će ići i u Šabac, Koceljevu, Ub i druga ugrožena mesta. Sa donacijama se neće stati već se u narednom periodu planira, kada se povuče voda i vidi šteta, još veća humanitarna pomoć od Udruženja SITA i "Kimse yok mu". Naziv te turske organizacije znači - Ima li ko da pomogne. Kako je navedeno, pomoć najviše potrebna starima i nemoćnima, deci, trudnicama...

09.30 - Dobrotvorni fond Mitropolije crnogorsko-primorske „Čovjekoljublje“ iz Podgorice donirao je Opštini Rakovica 15.000 džakova za pesak, ali su oni prosleđeni Kostolcu, jer su tamo neophodniji zbog eventualne mogućnosti izlivanja reke Mlave.Tokom poplava koje su zadesile celu zemlju, Rakovica je bila prva opština kroz koju je prošao poplavni talas.Dobrotvorni fond iz Podgorice je, nakon apela koji se našao u medijima, poslao džakove za pesak.Kako se voda povukla i opasnost od poplava prošla, Opština Rakovica je džakove, odmah po prijemu uputila u Kostolac, gde su trenutno najpotrebniji, navedeno je u saopštenju rakovičke opštine.

08.16 - Najugroženiji gradovi i opštine na teritoriji Republike Srbije od posledica poplavnog talasa:

Na teritoriji Beograda: Obrenovac, Umka i Lazarevac.

U Braničevskom okrugu: Kostolac.

U Mačvanskom okrugu: Šabac, Mali Zvornik, Krupanj, Loznica, Ljubovija, Vladimirci, Koceljeva i Bogatić.

U Sremskom okrugu: Grad Sremska Mitrovica i opština Šid.

U Pomoravskom okrugu: opštine Svilajnac, Ćuprija, Paraćin, Rekovac.

U Kolubarskom okrugu: Grad Valjevo i opštine Ub, Lajkovac, Ljig, Osečina i Mionica.

U Moravičkom okrugu: Grad Čačak i opštine Lučani i Gornji Milanovac.

U Šumadijskom okrugu: opštine Rača, Knić i Topola.

U Raškom okrugu: Grad Kraljevo.

08.12 - U Liso polju kod Uba u toku je asanacija terena koju obavljaju pripadnici Vojske Srbije. Od nedelje je, iz ovog sela, izvučeno oko 500 tela uginule stoke.

07.43 - Načelnik Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije Predrag Marić izjavio je jutros, povodom poplava koje su zadesile Srbiju, da je na svim kriznim tačkama situacija stabilna. "Nema izuzetno kritičnih tačaka u ovom trenutku u smislu neke hitne evakuacije", rekao je Marić. Marić je naglasio da se mora na svim tačkama u Srbiji, koje su prethodnih dana bile krizne, održati potpuna budnost i pripravnost i preduzeti sve mere oko popravke i obilaženja nasipa. On je kazao da je vodostaj Save u stagnaciji i blagom opadanju i da je za sada dobra koordinacija sa Republikom Srpskom i sa hrvatskom državnom upravom za zaštitu i spasavanje. Marić je najavio da će se nastojati da se svim ljudima u Obrenovcu pruži pomoć u hrani i lekovima. U toku večeri i noći u Obrenovcu i delu Zabrežja došlo je do povećanja vodostaja u poplavljenom području, a evakuacija, koja je bila obavljena, preventivne je prirode, rekao je Marić. Marić je izrazio nadu da će do kraja dana doći do stagnacije i opadanja vodostaja i dodao da u ovom trenutku u Obrenovcu nema neposredno ugroženih ljudskih života. U toku jučerašnjeg dana i noći bilo je sporadičnih evakuacija, jer je bilo ljudi koji se predomisle i na kraju pristanu da budu evakuisani, objasnio je Marić."Dužni smo da svakom od njih omogućimo da se evakuiše", dodao je Marić.

07.27 - Jedna osoba izgubila je život u Svilajncu, a obdukcijom je utvrđeno da je smrt nastupila usled davljenja.

07.26 - Nivo Save kod Sremske Mitrovice opao je tokom jučerašnjeg dana, ali voda koja dolazi iz Hrvatske ugrožava naselja uz granicu. Nivo Dunava kod Smedereva jutros je ispod kvote vanredne odbrane. Nasipi se ojačavaju, a stanovnicima ribarskog naselja Metalor i vikend-naselja Orešac naloženo je da se hitno evakuišu sa tog područja.

07.18 - Bratislav Dikić, pomoćnik direktora policije, izjavio je da je situacija pod kontrolom oko TE Kostolac B. "Poslednjih 72 sata smo imali izlivanje reke Mlave, ali smo uspeli da svu vodu usmerimo u odvodne sisteme oko TE i tako zaštitimo okolna sela. Danas su stigli su eksperti iz Nemačke koji kažu da ni oni ne bi mogli bolje da urade. Srbija vode, za sada, nam nisu rekle da treba da očekujemo neku alarmantnu situaciju. Stigli su i spasioci iz Francuske, Češke, Nemačke", naveo je on.

07.06 - Ljudi se iz obrenovačke opštine evakuišu već peti dan. Stručnjaci napominju da je nastavak evakuacije neophodan, jer se u sledeća četiri dana očekuje rast Dunava, što će uticati i na novo podizanje visine reke Save. Prema podacima MUP-a, sa područja Obrenovca do sada evidentirano 24.000 evakuisanih lica, a u objekte za smeštaj smešteno 4.971 lice. Evakuacija je i dalje u toku, a ugroženom stanovnistvu dostavlja se voda, hrana i druga neophodna sredstva.

06.50 - Na poplavljenim područjima u Šapcu situacija je stabilna, nasip je ojačan, ali nadležni poručuju da nema opuštanja. Preventivna evakuacija naselja Morović i Višnjićevo, u okolini Šida, koja je počela u ponedeljak uveče, odvija se po planu, a bedemi odolevaju savskoj vodi koja se izlila na tlu Hrvatske.

06.47 - Gradonačelnik Beograda Siniša Mali kaže da je Beograd potpuno spreman za vrh poplavnog talasa koji se očekuje u petak.

06.42 - Situacija je danima teška i u Smederevskoj Palanci, Ljigu, Krupnju, Paraćinu, Svilajncu, Bajinoj Bašti, Malom Zvorniku... Njima je potrebna hitna pomoć, mnogi nemaju vodu, struju, sredstva za higijenu. Prete i klizišta, pa su potrebni mehanizacija, gorivo, materijal.

(Agencije/B92)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track