ŠABAC: Diković i Čepurin obišli ruske specijalce!
Foto: Tanjug

Poplave u Srbiji

ŠABAC: Diković i Čepurin obišli ruske specijalce!

Srbija -
Načelnik Gneralštaba je istakao da je borba velika i da su "šanse 50 na prema 50 odsto da može doći do probijanja nasipa u gornjem delu toka reke Save". On je istakao da smo "spremni da reagujemo i u tim uslovima i nastavimo i dalje da se borimo"
1 / 5 Foto: Tanjug

ŠABAC - Načelnik Generalštaba Vojske Srbije Ljubiša Diković, koji je i komandant kriznog štaba u Šapcu, danas je, sa ambasadorom Rusije Aleksandrom Čepurinom obišao ruski spasilački tim. On je istakao da su razrađeni svi planovi i da je u proteklim danima učinjeno sve što je u ljudskoj moći.

Diković je istakao da je borba velika i da su "šanse 50 na prema 50 odsto da može doći do probijanja nasipa u gornjem delu toka reke Save". On je istakao da smo "spremni da reagujemo i u tim uslovima i nastavimo i dalje da se borimo".

"Jednostavno imate neke prirodne zakone koje ne možete promeniti i upravo su nam najveća opasnost baš ti prirodni zakoni", rekao je Diković. On je istakao i da je našu zemlju zadesila velika nesreća, poručivši "Ne daj se Srbijo, bori se Srbijo".

Diković i Čepurin obišli su pripadnike ruskih spasilačkih jedinica, čestitali im na dosadašnjem angažovanju i izrazili uverenje da će sa takvim aktivnostima, zajedno sa vojskom i policijom, nastaviti i ubuduće.

Čepurin potvrdio je da će predstavnici njegov zemlje sutra učestvovati na donatorskoj konfereniji u Beogradu koju organizuje sciljem prikupljanja pomoći za poplavljena područja u Srbiji.

"Učestvovaćemo na donatorskoj konferenciji, a postoji nekoliko koraka za pružanje pomoći", rekao je Čepurin.

On je objasnio da prvi korak podrazumeva brzo reagovanje i smanjenje broja žrtava.Ruski ambasador je rekao da je na tom planu ispoljena hrabrost i domaćih i međunarodnh spasilaca.Posle toga dolazi drugi korak - pružanje humanitarne pomoći jer je veliki broj ljudi napustio svoje kuće.

"Njima će biti potrebna ta pomoć da se vrate u normalan život i zato ćemo se truditi da isto (kao na prvom koraku) doprinesemo", rekao je ambasador.

On je naveo i da treći korak u pružanju pomoći predstavlja "renoviranje bukvalno svega što je bilo srušeno", naglasivši da je toga u Srbiji bilo mnogo.Čepurin je, uz napomenu da je za realizaciju tog zadatka potrebno mnogo meseci, naglasio da je "bitno što je Srbija pružila pomoć onima koji su stradali"."Naravno, ima potrebe da i međunarodna zajednica pruži međunarodna zajednica", rekao je Čepurin.

U Srbiji je proglašena trodnevna žalost - danas, sutra i prekosutra, a Čepurin je u ime ruskog rukovodstva izrazio saučešće.

U Šapcu se život odvija normalno, prodavnice i ugostiteljski objekti su otvoreni, a grad je dobro snadbeven sa svim što je neophodno za normalno funkcionisanje. Nasipi na delu Save se svakodnevno ojačavaju, a jutros pripadnicima vojske i policije pomažu i građani koji su se odazvali pozivu kriznog štaba da pomognu.

Meštani iz nekoliko ugrožnih sela sa područja šabačke opštine su blagovremeno evakuisani i zbrinuti po osnovnim školama i kod prijatelja i rođaka u Šapcu.Nivo Save, po najnovijim podacima, iznosi 618 centimetara, odnosno za desetak centimetara je niži nego prethodnih dana, ali kako upozoravaju građani tog grada, neophodno je da nivo te reke bude na oko 550 centimetara, kad će biti apsolutno sigurni.

Pripadnicima Vojske Srbije i Sektora MUP-a za vanredne situacije pomažu i predstavnici specijalnih spasilačkih jedinica Rusije, Belorusije, Austrije, Slovenije i Crne Gore.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track