Nadljudski napori urodili plodom: Ponovo krenuo transport uglja iz Kolubare za TENT
Foto: Kurir

21 vagon uglja ide ka Obrenovcu

Nadljudski napori urodili plodom: Ponovo krenuo transport uglja iz Kolubare za TENT

Srbija -
Ovo je ogromna uspeh za Kolubaru i ukupan energetski sistem Srbije koji je postignut zahvaljujući nadljudskim naporima zaposlenih u Kolubari i EPS, rekao je Aleksandar Antić

SRBIJA - Iz Rudarskog basena Kolubara danas su ponovo pošli vagoni sa ugljem za potrebe Termoelektrane "Nikola Tesla" (TENT) u Obrenovcu, posle nedelju dana zastoja zbog poplava.

Ministar energetike i rudarstva Aleksandar Antić, koji je prisustvovao polasku voza sa 21 vagonom uglja iz Kostolca za TENT, najavio je da će za nekoliko dana biti povećan transport uglja iz Kolubare na 8.000 do 10.000 tona na dan.

"Ovo je ogromna uspeh za Kolubaru i ukupan energetski sistem Srbije koji je postignut zahvaljujući nadljudskim naporima zaposlenih u Kolubari i EPS i uz pomoć ostalih ljudi koji su pomagali u odbrani energetskih postrojenja EPS", rekao je Antić.

On je napomenuo da je na mestu Sušare u Kolubari, odakle je danas ponovo krenuo transport uglja, pre samo nekoliko dana bilo dva metra vode.

Za manje od 10 dana te količine uglja će iznositi 30.000 tona jer će uskoro proraditi još jedan BTO sistem u Kolubari, rekao je Antić. On je napomenuo da je .za ovo doba godine uobičajeno da iz Kolubare odlazi 40.000 do 60.000 tona uglja dnevno.

Antić je najavio da se čini sve da u nedelju proradi TENT A. On je napomenuo da je upućen poziv svim stručnjacima koji mogu da pomognu u osposobljavanju kopova Tamnava i Veliki Crljeni.

Polasku voza sa ugljem za TENT prisustvovao je i v.d. direktor EPS Aleksandar Obradović.

"Energetska sitiacija je stabilna ali sam ja pesimista svedok mi na 60 santimetara od TE "Nikola Tesla" stoji vodi. EPS je spreman da uključi struju i Obrenovcu ali se za to čeka procena i odluka nadležnih državnih organa", rekao je Obradović.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja