UPOZORENJE: Mine iz Bosne i Hrvatske stižu Savom!
Foto: AP

Ugrožena mesta uz reke

UPOZORENJE: Mine iz Bosne i Hrvatske stižu Savom!

Srbija -
Elementarna nepogoda nema granica i mine ne poznaju granice, navode u centru za razminiranje

Predstavnici centara za razminiranje Hrvatske, Srbije i BiH dogovorili su se danas u Županji da svakodnevno razmenjuju informacije o stanju na minski sumnjivim područjima, dok se ne smiri situacija posle poplava koje su pogodile te tri države.

"Elementarna nepogoda nema granica i mine ne poznaju granice" rekao je posle sastanka direktor Hrvatskog centra za razminiranje Dražen Jakopec, prenela je agencija Hina.

On je najavio da će se na područjima pogođenima poplavama, čim se za to stvore uslovi, početi s ponovnim obeležavanjem minski sumnjivih područja.

U županjskoj Posavini, koja je najviše pogođena poplavama, pod vodom je oko 2,5 kvadratnih kilometara minsko-sumnjivog područja.

Direktor Centra za razminiranje Srbije Branislav Jovanović rekao je da, iako Srbija nema minsko-sumnjivih površina, postoji velika opasnost od toga da minsko-eksplozivne naprave doplutaju Savom i ugroze stanovništvo uz reku.

Voditelj Regionalne kancelarije Brčko bosansko-hercegovačkog Centra za uklanjanje mina Esad Aletić kazao je da se u poplavljenim područjima u BiH, pod vodom nalazi 30 miliona kvadratnih metara minsko-sumnjivih površina.

Prema njegovim rečima, najteža je situacija na području Orašja, Domaljevca, Šamca i Distrikta Brčko.

"Ova nesreća nas je ujedinila. Pokušavamo da odgovorimo svim problemima, ali biće jako teško" rekao je Aletić.

On je ukazao da posebnu opasnost predstavljaju minsko-eksplozivne naprave i oružje koje mnogi drže u podrumima i kućama koje su sada poplavljene.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track