ANALIZA POPLAVA: Satelitski snimci na Internetu
Foto: Geodetski Zavod

Republički geodetski zavod

ANALIZA POPLAVA: Satelitski snimci na Internetu

Srbija -
Snimci se mogu koristiti za analizu posledica poplava, upravljanje u kriznim sitacijama, kao i za planiranje sistema za zaštitu od eventualnih budućih prirodnih nepogoda

BEOGRAD - Republički geodetski zavod saopštio je da su obezbeđeni satelitski i radarski snimci za područja obuhvaćena poplavama na teritoriji zapadne Srbije. Snimci se mogu koristiti za analizu posledica poplava, upravljanje u kriznim sitacijama, kao i za planiranje sistema za zaštitu od eventualnih budućih prirodnih nepogoda, navodi se u saopštenju Zavoda.

Krupanj
Krupanj

U kombinaciji sa drugim geoinformacijama, satelitski snimci su osnova za donošenje blagovremenih odluka za smanjenje posledica nepogoda i brži oporavak. Snimci su obezbeđeni u skladu sa bilateralnim sporazumom Srbije i Francuske kroz implementaciju IGIS projekta "Nacionalna infrastruktra prostornih podataka i centar za daljinsku detekciju za Republiku Srbiju" u saradnji Republičkog geodetskog zavoda sa francuskim konzorcijumom "Airbus Defence and Space" i " IGN France International", dodaje se u saopštenju.

Na geoportalu "Geosrbija" trenutno su, između ostalog, publikovani podaci za praćenje efekata poplava sa područja sa vodenim površinama izazvanih poplavama detektovanim na osnovu radarskih snimaka od 16. maja 2014. i satelistki snimak za područje opštine Krupanj, snimljen 21. maja. Republički geodetski zavod će nastaviti da publikuje na geoportalu "Geosrbija" podatke iz IGIS projekta i drugih izvora za praćenje posledica poplava.

Obrenovac
Obrenovac

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track