EKOLOŠKA KATASTROFA: Bogićevićev rudnik truje zapadnu Srbiju
Foto: Kurir Štampano

Preti nam velika nevolja

EKOLOŠKA KATASTROFA: Bogićevićev rudnik truje zapadnu Srbiju

Srbija -
Bujica je razorila jalovište rudnika olova i cinka. Celo selo prekriveno je muljem, za koji meštani Kostajnika slute da je toksičan

KRUPANJ - Nevolja nevolju stiže.Deseti dan niz selo Kostajnik kod Krupnja teče reka plavosive boje! Istu boju ima i zemlja okolo, iste boje su zidovi desetina kuća oko rečice Kostajnice, sve do visine do koje ih je zahvatila bujica! Strah meštanaSuočeni sa katastrofom neverovatnih razmera, meštani zaseoka Vučetići, koje je bilo prvo na udaru bujice, hvataju se za glavu:- Nije ovo običan pesak. Sve ovo je jalovina rudnika antimona, cinka i olova, koju je u selo donela bujica. Ta masa preplavila nas je u prošli četvrtak. Sad se voda povukla, ali ostao je ovaj plavi mulj - priča član saveta MZ Kostajnik Slaviša Vučetić.

I cepanice poplavele... Miloje Vučetić
I cepanice poplavele... Miloje Vučetić

Reč je o rudniku „Stolice“, koji je u vlasništvu biznismena Miroslava Bogićevića. Da ekološka katastrofa može da dostigne mnogo veće razmere, ukazuje i to što se Kostajnica uliva u Jadar, a on potom u Drinu.Strah se uvukao u kuće i duše meštana sela. Pored reke su kuće koje je bujica noseći jalovinu razorila. Bujica je prošla, ali šta je ostalo u njihovim dvorištima, pitaju se meštani:- Možemo samo zamisliti šta je u jalovini rudnika antimona, cinka i olova! Stara je priča da u tom materijalu ima i otrovnih materija, pored ostalog i arsena. Ko zna šta je sve bilo u toj bujici, šta je ostalo u našim dvorištima, njivama, livadama, a samo u ovom zaseoku je 17 dece - kaže Milenko Mićanović, zamenik predsednika MZ Kostajnik.

Reka boje olova... Slaviša Vučetić
Reka boje olova... Slaviša Vučetić

Čudnu plavu masu, koja liči na pesak, gledao je juče u dvorištu i Milivoje Vučetić:- Ne znam čega sve u ovoj masi ima. Znam nešto drugo. Pre mnogo godina, odozgo iz rudnika procurela je ova masa, voda ove boje išla je kroz selo, stričeva krava pila je tu vodu i uginula za petnaestak minuta - veli Milivoje.Danas rezultatiSiniša Tanacković, rudarski inspektor u okviru Ministarstva rudarstva i energetike, kaže za Kurir da bi danas trebalo da budu poznati rezultati analize jalovine.- Firma koju je angažovalo Ministarstvo poljoprivrede uzela je uzorke i danas bi trebalo da ima rezultate. Uzorke je nešto kasnije uzeo republički Institut za javno zdravlje i za koji dan će imati rezultate. S obzirom na to da je reč o rudniku antimona, postoji opasnost da jalovina bude otrovna, što znači da mogu da budu ugroženi svi vodotokovi nizvodno.

FarmakomNIŠTA NIJE OTROVNOU „Farmakomu“, u čijem sastavu posluje rudnik „Stolice“, kažu da ništa nije otrovno, nema teških metala i toksičnih materija.- Analizirali smo jalovinu. Taj otpad je nastao pre 30 godina, a „Farmakom“ nije dodao ni gram. Naše ekipe i mehanizacija su na terenu. Klizišta su pokrenula jalovinu, nismo mogli ništa da uradimo - kažu u ovom preduzeću.Oni navode da mehanizacija „Farmakoma“ pomaže poplavljenim područjima:- Idemo u Krupanj da razgovaramo sa ljudima, napravićemo nekoliko kuća.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track