Nikolić: U vanrednoj smo situaciji dok se i poslednja kuća ne obnovi
Foto: Tanjug

Predsednik u Svilajncu i Paraćinu

Nikolić: U vanrednoj smo situaciji dok se i poslednja kuća ne obnovi

Srbija -
Obišavšio oštećeni vrtić u Svilajncu, građanima poručio da ne misle da je nevolja prošla i apelovao na njihovu solidarnostc
1 / 11 Foto: Tanjug

SVILAJNAC - Predsednik Tomislav Nikolić izjavio je danas da jeu Srbiji vanredna situacija ukinuta kao znak opasnosti, ali da je država u vanrednoj situaciji dok god ne bude obnovljena i poslednja kuća oštećena poplavom.

Nikolić je, prilikom obilaska oštećenog vrtića u Svilajncu, građanima poručio da ne misle da je nevolja prošla i apelovao na njihovu solidarnost u predstojećem periodu."Sada nam je više nego ikada potrebna solidarnost. Ono što je ispoljeno prvih dana bilo je nesebično žrtvovanje. Danas je druga vrsta humanosti na delu, danas je na delusolidarnost kako ne bismo pali u zaborav. Ja žurim sa donatorskom konferencijom zato što bismo mogli da padnemo u zaborav, jer svakoga dana se u svetu desi nešto što našu tragediju u očima drugoga čini manjom", rekao je Nikolić.

Predsednik je apelovao i na Vladu Srbije da procedure prilagodi situaciji u kojoj se Srbija nalazi, kako bi rekonstrukcija kuća i javnih objekata mogla da se realizuje bez ikakvih blokada.

"Teško da će u ovo obdanište deca da se vrate brzo ako ne preduzmemo hitne i vanredne mere i ako se vlada ne izjasni da u ovoj situaciji neke procedure predviđene za redovnu situaciju treba na neki način izbeći. Ako bi se ovo smatralo normalnom adaptacijom, ne verujem da bismo u decembru ovde imali dece, jer dovoljno je da jedan ponuđač obori tender da biste čekali iduću godinu. To je nezamislivo", objasnio je Nikolić.

Prema njegovim rečima, vreme je da vlada donese odluku kako se ulazi u rekonstrukciju objekata posle poplave.Predsednik je rekao da će nastojati da obiđe svako mesto postradalo u poplavama kako bi se iz prve ruke obavestio o razmerama štete i katastrofe, i kako bi sa terena apelovao na čitav svet da se Srbiji pruži što veća pomoć.

Nakon današnje posete Svilajncu i Paraćinu, Nikolić je najavio da će do kraja nedelje obići i Kraljevo. On je istakao i da će i Fondacija "Dragica Nikolić" nastojati da izgradi u svakom poplavljenom mestu makar jednu kuću za porodice sa decom.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track