MISTERIJA: Inspekcija još utvrđuje uzroke zagađenja reke Despotovice
Foto: Kurir Štampano

Gornji Milanovac

MISTERIJA: Inspekcija još utvrđuje uzroke zagađenja reke Despotovice

Srbija -
Angažovana je Agencija za zaštitu životne sredine, čija je ekipa izašla na teren radi uzorkovanja otpadnih voda, a takođe je obaveštena i vodna inspekcija

BEOGRAD - Republička vodna inspekcija Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine saopštila je danas da se još uvek utvrđuje uzrok zagađenja reke Despotovice, u delu koja protiče kroz Gornji Milanovac. Inspektori, koji su obišli teren, pretpostavljaju da je u reku dospela voda koja je nastala prilikom izrade betonske galanterije behatona u jednom domaćinstvu u Gornjem Milanovcu.

U saopštenju se navodi da je inspekcija 6. juna, po prijavi da je u reci Despotovici primećena crvena boja, izašla na teren kako bi utvrdila da li je došlo do zagađenja u delu reke u Gornjem Milanovcu. Kako je precizirano, inspektor je najpre utvrdio moguće zagađenje otpadnim vodama na ispustu sa desne strane uređenog korita, na lokaciji u ulici Miše Lazića neposredno uz stočnu pijacu u Gornjem Milanovcu. I u industrijskom delu kontrolisane su sve ulivne šahte u glavni kolektor i nisu nađeni tragovi crvene boje koja se pojavila u reci Despotovici.

Dodaje se da je angažovana i Agencija za zaštitu životne sredine, čija je ekipa izašla na teren radi uzorkovanja otpadnih voda, a takođe je obaveštena i vodna inspekcija. Do dolaska inspektora za zaštitu životne sredine voda na ispustu se izbistrila i uz konsultaciju sa ekipom Agencije za zaštitu životne sredine uzorkovanje otpadne vode na ispustu je odloženo jer se voda potpuno izbistrila.

Po izjavi predstavnika javnog komunalnog preduzeća, ispust na kom se pojavila obojena voda je od kišne kanalizacije. Objašnjeno je da je zbog čestog zagušenja fekalne kanalizacije iz individualnih stambenih objekata (oko 10 domaćinstava) i zbog sleganja terena u ulici Miše Lazića napravljen bajpas na kišnu kanalizaciju.

U toj ulici nema registrovanih privrednih subjekata, ali je obilaskom terena i kontrolom šahtova u ulici Heroja Lukovića 14, koja je u neposrednoj blizini pomenute lokacije, utvrđeno da se u dvorištu najverovatnije pravi betonska galanterija behaton, a tragovi boje bili su vidljivi u dvorištu i oko šahta.

U momenu obilaska vodnog inspektora i inspektora za zaštitu životne sredine, sa predstavnikom komunalnog preduzeća, na lokaciji niko nije zatečen, dvorište je zaključano, nema vidljive table o podacima eventualno registrovanog pravnog lica. Inspekcija će naknadno utvrditi uzroke zagađenja i postupiće u skladu sa svojim ovlašćenjima.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track