ŽABALJ: Uštede u grejanju plaćaju letovanje
Foto: Printscreen RTS

Opština nagrađuje najbolje

ŽABALJ: Uštede u grejanju plaćaju letovanje

Srbija -
Već treću godinu zaredom, opština tako nagrađuje učenike koji su u prethodnoj godini dobijali samo petice. "Lokalna samouprava želi da pokaže tim aktivnostima da se njihov rad vrednuje", objašnjava predsednik Opštine Čedomir Božić

ŽABALJ - Kako bi sprečila mlade da odlaze iz Žablja, Opština, ulaganjem u njih, nastoji da ih stimuliše da ostanu u svom mestu. Od 2012. najuspešnije srednjoškolce nagrađuje letovanjem u Grčkoj. Novac obezbeđuje tako što, u saradnji s ostalim javnim ustanovama, tokom godine štedi na grejanju.

Letovalište na obali Egejskog mora, srpskim turistima jedno je od omiljenih. Put Paralije za desetak dana kreću i najbolji srednjoškolci iz Žablja.

"Ovo je dobra prilika da neki đaci odu možda i prvi put na letovanje", kaže učenik Srednje škole "22. oktobar" Nemanja Savadinović i dodaje da iz godine u godinu gleda da budem sve bolji. I zbog toga je zaslužio letovanje.

Već treću godinu zaredom, opština tako nagrađuje učenike koji su u prethodnoj godini dobijali samo petice."Lokalna samouprava želi da pokaže tim aktivnostima da se njihov rad vrednuje", objašnjava predsednik Opštine Čedomir Božić.

Cilj je, kaže, kako bi oni kada završe svoje školovanje i zaposle se, doprineli razvoju opštine.U jedinoj srednjoj školi u Žablju školuje se oko 650 đaka. Osim njih, pravo da se prijave na konkurs za letovanje imaju i oni koji se školuju u drugim gradovima u Srbiji. Uslov je da imaju prebivalište na području opštine Žabalj.Da bi otišli na letovanje, mnogi tokom cele godine štede na hrani, odeći, izlascima. Opština Žabalj štedela je na grejanju u zgradi Opštine i drugim javnim ustanovama.

"Gasimo grejanje popodne kada nema nastave", kaže Miodrag Janjoš, direktor Srednje škole "22. oktobar". "Ako bi se u nas uložilo na primer 500 hiljada u grejanje, uštedeli bismo preko milion i po dinara", objašnjava Janjoš.Zdravko Siriški, član opštinskog veća, kaže da svake godine može "jednim domaćinskim ponašanjem" da se uštedi oko 20 odsto energije.

"Posle ove grejne sezone računicom smo došli do podatka da smo uštedeli oko 80 hiljada kubika, to je puta 40 i nešto - dva miliona i 300 hiljada dinara".

Od ušteđenih para, opština je nagradila i đake generacije sa po 30 hiljada dinara, a krajem meseca najbolji studenti putuju u Beč.

(RTS)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja