FRUŠKA GORA: Uhvaćeni u krivolovu na prepelice
Foto: Društvo Za Zaštitu I Proučavanje Ptica Srbije

Lovačko društvo Červić

FRUŠKA GORA: Uhvaćeni u krivolovu na prepelice

Srbija -
Policajci su legitimisali krivolovce, priveli ih u stanicu i oduzeli im sredstva izvršenja krivičnog dela i osam prepelica ubijenih u krivolovu

FRUŠKA GORA - U nedelju 10. avgusta članovi Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije obišli su lokaciju na severnim padinama Fruške gore gde su prethodnog dana pronađene zakonom zabranjene elektronske vabilice za divljač.

U ranojutarnjim časovima tamo su u krivolovu zatečene tri osobe koje su krivolovile uz pomoć dva psa i dve vabilice. Tokom dva sata osmatranja zabeležena su najmanje 54 pucnja na prepelice.

„Još u subotu veče pozvali smo nadležnu inspektorku za lovstvo. Tražila je da obezbedimo asistenciju policije kao uslov da izađe na teren. To smo uradili, ali ona nije izvršila nadzor“ saopštava Milan Ružić iz Društva.

„I ranije nam se događalo da lovna inspekcija opstruiše naš i sopstveni rad i da ne želi da se bavi sprečavanjem i kažnjavanjem krivolova. Izuzetno loš rad lovne inspekcije vidimo kao jedan od glavnih uzroka masovnog krivolova širom države.“

Policajci su legitimisali krivolovce, priveli ih u stanicu i oduzeli im sredstva izvršenja krivičnog dela i osam prepelica ubijenih u krivolovu. Korišćenje vabilica zabranjeno je prema Zakonu o divljači i lovstvu. Zaprećena sankcija za ovakvo delo je zatvorska kazna do tri godine.

Dobro nam je poznato da je krivolov prepelica sveprisutan godinama širom Srbije. No, zabrinjavaju činjenice da je jedan od krivolovaca sekretar lokalnog lovačkog društva B. S. Prilikom legitimisanja krivolovci kod sebe nisu imali ni validne dokumente neophodne za izlazak u lov: lovnu kartu i dozvolu za lov.

Apelujemo na lovačka udruženja, lovne inspektore, lovce, zemljoradnike i sve ostale koji se kreću u prirodi da nam prijave sve slučajeve krivolova. Prećutkivanje i odobravanje ovog krivičnog dela ide na štetu svih nas.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track