Najnovije vesti

POSLE 23 GODINE RADA: Zatvorena šabačka deponija
Foto: Kurir.

Dudara više ne radi

POSLE 23 GODINE RADA: Zatvorena šabačka deponija

Srbija
00:00h
Veliki broj pritužbi građana opredelio je ovu temu kao prioritet u poslednjih mesec dana od kada sam gradonačelnik i jako sam ponosan što smo problem rešili. Sama sanacija će se odvijati do kraja godine i planirano je da se svih 20 hektara đubrišta prekrije sa pola metra zemlje i da se uradi parkovska površina, naveo je Nebojša Zelenović

ŠABAC - Šabačka deponija "Dudara", koja se nalazi na 300 metara od centra tog grada, danas je zatvorena nakon 23 godine rada.

Smeće iz tog grada biće deponovano na regionalnu deponiju "Srem-Mačva", nedaleko od Sremske Mitrovice. Prema rečima gradonačelnika Šapca Nebojše Zelenovića, sanacija dosadašnje deponije biće završena do kraja godine. "Veliki broj pritužbi građana opredelio je ovu temu kao prioritet u poslednjih mesec dana od kada sam gradonačelnik i jako sam ponosan što smo problem rešili. Sama sanacija će se odvijati do kraja godine i planirano je da se svih 20 hektara đubrišta prekrije sa pola metra zemlje i da se uradi parkovska površina", rekao je Zelenović.

Gradonačelnik Šapca je naglasio da će za prekrivanje deponije biti potrebno više od 5.000 kamiona zemlje. Deponija "Dudara" nastala je kao privremeno rešenje 1991. godine u udolini pored Save, a sada je na pojedinim mestima viša i do deset metara od okolnog tla. Šapčani dnevno proizvedu oko 100 tona đubreta.

Početkom rada regionalne deponije "Srem-Mačva", otpad će se primarno selektovati u različitim kontejnerima, a zatim presovati u transfer stanici u Šapcu. Deponiju u Sremskoj Mitrovici, sa postrojenjem za separaciju otpada, finansirala je Evropska unija sa više od pet miliona evra, gradovi Šabac i Sremska Mitrovica uložili su milion evra, a Eko fond Ministarstva zaštite životne sredine obezbedio je 300.000 evra.

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...