ZA DLAKU IZBEGNUTA TRAGEDIJA: Nišlija u bašti pronašao kasetnu bombu!
Foto: Beta

Policija obezbeđuje lokaciju

ZA DLAKU IZBEGNUTA TRAGEDIJA: Nišlija u bašti pronašao kasetnu bombu!

Srbija -
Kasetna bomba BLU-97 pronađena je u bašti u Boljevačkoj ulici u Nišu, a na sreću nije aktivirana

NIŠ - Kasetna bomba zaostala iz NATO bombardovanja pronađena je preksinoć u dvorištu Nišlije Milije Jovanovića, u Boljevačkoj 5, nedaleko od glavne autobuske stanice. Srećom, bomba je otkrivena na vreme, pa nije došlo do detonacije.

- Dvojica majstora, koje sam angažovao da iskopaju rov za odvodnjavanje, kazali su mi da nešto sumnjivo viri iz zemlje. Odmah mi je bilo jasno da je reč o kasetnoj bombi jer je dve trećine naprave bilo otkopano. Bio sam učesnik u poslednjem ratu i dobro znam koliko su te bombe opasne, prava je sreća što niko nije stradao. Pretpostavljam da je bomba ovde dospela kad je bombardovana Šumatovačka ulica jer se nalazi na dvesta metara vazdušnom linijom od moje kuće. Kad sam se vratio iz rata kući, nisam ništa primetio, verovatno je bila zatrpana zemljom. Nisam ni slutio šta me vreba u dvorištu - kaže Jovanović.

Niška policija saopštila je da je specijalna ekipa za uništenje neeksplodiranih sredstava uništila kasetnu bombu. Inače, Niš je bio meta kasetnih bombi 7. i 12. maja 1999. godine, kad je NATO avijacija izbacila 36 kontejnera sa 4.000 ovih eksplozivnih naprava. Tokom prvog bombardovanja gađali su Klinički centar i Tvrđavska pijaca, kad je poginulo 15 Nišlija. Nedelju dana kasnije, kasetnim bombama zasuto je naselje Duvanište, ali tad nije bilo žrtava.

(M. M.)

ČINJENICEIma ih svuda- Godinama nakon NATO agresije građani su „žute ubice“ pronalazili u različitim delovima grada, između ostalog i u školi „Ćele-kula“, na krovu Klinike za patologiju i niške hale „Čair“- Najopsežnija akcija uklanjanja kasetnih bombi sprovedena je 2005. kad su pirotehničari očištili 187.000 kvadrata u Duvaništu, 92.000 u Kliničkom centru i 85.000 na području industrijske zone- Pre mesec dana ruski demineri su pretražili okolinu Tvrđavske pijace, ali tad nije ništa nađeno

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track