Počela obnova golubačke tvrđave
Foto: Tanjug

Deveport i Ljajić u Golupcu

Počela obnova golubačke tvrđave

Srbija -
Biće obnovljeno 10 kula, bedemi, zidovi a biće izmešten i put sa izgradnjom novog tunela
1 / 3 Foto: Tanjug

GOLUBAC - Ministar trgovine i turizma Rasim Ljajić danas je, zajedno sa šefom delegacije EU Majklom Devenportom, predstavnicima austrijske agencije Ada i predsednikom opštine Golubac, simbolično, puštanjem golubova, označio početak restauracije golubačke tvrđave iz 14. veka.Ministar je istakao da se završetak kompletnih radova očekuje za dve godine, tačnije u julu 2016. zahvalio EU za projekat koji vredi 6,6 miliona evra.

Ljajić je naveo da će biti obnovljeno 10 kula, bedemi, zidovi a biće izmešten i put sa izgradnjom novog tunela. On je istakao, da je ova restauracija značajna jer je prvi put kompletna a pre toga je delimično rađena samo jednom i to sedamdesetih godina, a treba imati u vidu da je izgrađena u 14.veku.On je ocenio da je ona odlična osnova za dalji razvoj turizma, i dodao "želimo da stvorimo turistički brend Golubačka tvrđava, ali takođe da uputimo i poziv svim potencijalnim investitorima da kroz model javnog privatnog partnerstva dalje stvaramo preduslove za razvoj turizma, izgrradnjom pre svega restorana i smeštajnih kapaciteta, bungalova i hotela.

Ljajić je naveo da Dunav zauzima veoma značajno mesto u strategiji razvoja turizma,m predočavajuci da je od 14 master planova, četiri vezano za Dunav i njegov potencijal."Želimo da se kroz ovaj projekat razvijaju mala i srednja preduzeća, i da preduzetnici vide svoj interes u ulaganjima i da će doprineti razvoju čitavog kraja, jer turizam za sobom povlači i druge privredne grane.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track