OTKRIVENA PREVARA: Do oranica preko lažnih adresa!

Paorski marifetluk nije prošao

OTKRIVENA PREVARA: Do oranica preko lažnih adresa!

Srbija -
Desetorica zemljoradnika fiktivno prijavili boravak u Banatskoj Topoli kako bi se nadmetali za državne njive u ataru tog sela kod Kikinde, ali im nije dozvoljeno učešće na licitacijama

KIKINDA: Neslavno se završila zamisao desetorice paora da na osnovu fiktivne prijave prebivališta u Banatskoj Topoli, uzmu učešće na licitacijama državnog poljoprivrednog zemljišta uataru tog sela kod Kikinde. Na paorski marifetluk nadležnima su ukazali članovi seoskog Udruženja poljoprivrednika „Oranica“ i MZ Banatska Topola.

Pokušaj narušavanja utvrđenih pravila izdavanja u jednogodišnji zakup državnih oranica, lokalnoj samoupravi reklamiralo je i 19 Kikinđana.

U više nego očiglednoj situaciji, paorima sa lažnim adresama “podeljeni su crveni kartoni”, pa su tako eliminisani iz trke za plodnu banatsku crnicu koja se na licitacijama debelo plaćala.

Primera radi, u odnosu na početnu cenu od 25.000 dinara za hektar, neke parcele su nakon završetka javnog nadmetanja, dostigle cenu od 49.500 pa do čak 61.000 dinara.

Ljuban Sredić, predsednik Komisije za izdavanje državnog poljoprivrednog zemljišta, izričit je da bilo kakvi pokušaji izigravanja zakona i pravila učešća na licitacijama ne dolaze u obzir. Iz tog razloga, nastavlja Sredić, osobama koje su fiktivno prijavile mesto boravka, zabranjeno je da učestvuju na licitacijama:­Za zakup državnih oranica u prvom krugu, vladalo je veliko interesovanje. O tome svedoči i više od 4.000 podnetih prijava. U odnosu na ranije godine, ovoga puta su paori u zakup mogli da uzmu maksimalno 33 hektara. Novac od zakupa koristiće se za uređenje kanalske mreže i poljskih puteva, podizanje vetrozaštitnih pojaseva i rad poljočuvarske službe­ navodi Sredić.

Paori iz Banatske Topole zadovoljni su ovakvih razvojem situacije:­Očekivali smo da lokalna samouprava podrži naš opravdan zahtev. Mi smo u selu bili složni pa smo se dogovorili ko će licitirati za koju parcelu. Njive smo izlicitirali po početnoj ceni, a nelojalna konkurencija nije uspela da nam “zaprži čorbu”­ kažu oni.S.U.

Izlicitirane dve trećineOd ponuđenih 9.500 hektara državnog poljoprivrednog zemljišta, u prvom krugu je u jednogodišnji zakup izdato dve trećine oranica. Krajem godine održaće se licitacije za preostale parcele, na kojima će pravo učešća imati i potencijalni zakupci iz drugih opština, što sada nije bio slučaj.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track