SPREČILI BANKROT: Opština Kikinda svojim zaposlenima smanjila plate do 30 posto!
Foto: Saša Urošev

Sledi dalja reorganizacija

SPREČILI BANKROT: Opština Kikinda svojim zaposlenima smanjila plate do 30 posto!

Srbija -
Cilj je stvaranje novog, zdravog i održivog sistema jer je ovakvo stanje finansijski i organizaciono-neodrživo

KIKINDA- Da bi smanjila troškove i sprečila bankrot opština Kikinda nedavno je prva u Srbiji, kao vanredna meru štednje, izazvanu budžetskom rupom od 500 miliona dinara, smanjila plate do 30 odsto u javnom sektoru. Stezanje kaiša nije jedina stvar koja očekuje zaposlene u tom sektoru.

Sledi reorganizacija i stvaranje novog, zdravog i održivog sistema, jer je ovakvo stanje finansijskii organizaciono­ neodrživo:

" Kikinda je zauzela dobar kurs u rešavanju ovog problema sa kojim je svojevremeno, na drugom nivou, bila suočena i moja zemlja­ ocenio je Pol Foster, ugledni britanski konsultant nakon razgovora sa Pavlom Markovim, predsednikom opštine Kikinda:­

" Složili smo se da je politička podrška važan preduslov za kvalitetnu i temeljitu reorganizaciju javnog sektora. Na osnovu onog što sam od domaćina imao prilike da čujem, u opštini Kikinda trećina zaposlenih u javnog sektoru je prekobrojna. Ovo je čest problem širom sveta. Vi, naravnom niste izuzetak­ kazao je Foster i naglasio da je kvalitetan menadžment bitan faktor u reorganizovanim preduzećima koja tada mogu da rade brže i bolje.

Uglednom britanskom konsultantu koji se ovim poslom bavi tri decenije, njegov domaćin je potvrdio da će sva javna preduzeća biće reorganizovana. Foster i Markov složili su se da bi reorganizacija javnog sektora mogla da se okonča za šest meseci do godinu dana:

" Želimo da naš budžet postane samoodrživ i da se stvore uslovi za razvoj Kikinde i bolji život njenih građana. Za tako nešto potreban nam je manji, bolji i efikasniji javni sektor. Stanje postojećeg nije se menjalo prethodnih 20 godina­ naveo je Markov.

S.U.

Začuđen što javni sektor uopšte i funkcioniše

Na predlogu reorganizacije javnog sektora rade dve domaće advokatske kancelarije i inostranakonsultantska kuća koju je pre tri godine osnovao Pol Foster. Stručnjak koji dosad nijekonsultantske usluge pružao samo u Rusiji i Grčkoj, izrazio je čuđenje što u postojećimokolnostima, javni sektor u Kikindi uopšte i funkcioniše.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track