(VIDEO) MUKE OBRENOVČANA: Ostali smo bez kuća, a sad i bez šatora!
Foto: Dado Djilas

Nevolje stradalih u poplavama

(VIDEO) MUKE OBRENOVČANA: Ostali smo bez kuća, a sad i bez šatora!

Srbija -
Osuđeni smo na goli beton. Ne znamo kako ćemo dočekati zimu ni gde će nam unuk spavati, kažu s tugom penzioneri Slobodan i Dušanka Karaklić

OBRENOVAC - Sve što vidite dobili smo od humanih građana. Šator su nam dali iz vatrogasne službe, ali sad traže da ga vratimo. Osuđeni smo na goli beton! Ne znamo kako ćemo dočekati zimu ni gde će nam unuk spavati! - zabrinuto veli Slobodan Karaklić (71).Njegova supruga Dušanka (67) tužno potvrđuje klimanjem glave. Četiri meseca žive u šatoru, po kiši, hladnoći...- Samo da nam ovog puta ispravno kategorišu uništenu kuću, pa da od tog novca nešto možemo i da sredimo - nadaju se ovo dvoje penzionera.

Nadaju se... Dušanka i Slobodan Karaklić
Nadaju se... Dušanka i Slobodan Karaklić

Građane Obrenovca, čiji su domovi pretrpeli najveću štetu u majskim poplavama, zasad jedino mogu da ugreju obećanja da će se u nove, obnovljene objekte useliti do početka decembra! Na svu njihovu muku, u kolektivnim centrima pojavile su se i vaške.Porodica Lazić, čija kuća u naselju Zabrežje samo što se nije srušila, u obližnjem hotelu provode noći.- Inspektor je rekao da nije nimalo sigurno da ulazimo u nju! Bočni zidovi su popucali, odvojili se od plafona! Život nam je u opasnosti. U hotelu nema tople vode, šporeta, frižidera, pa svakog jutra idemo do kuće da se istuširamo i skuvamo nešto u improvizovanim uslovima, a noću se vraćamo u hotel da prespavamo - priča Ivana (29) i dodaje da su ona i sestra Mirjana već nekoliko puta bile ozbiljno bolesne.

Ovde im je sve... Dušanka u šatoru
Ovde im je sve... Dušanka u šatoru

Njihovi roditelji Zorica (52) i Živojin (56) Lazić još nisu dobili rezultate ponovljene procene štete.- Uplašena sam jer nemamo ni ogrev ni kuću, a zima dolazi. Nemamo para da plaćamo kiriju. Zato deca plaču danju, a mi noću! Nedavno sam operisana, koče mi se ruke, boli me glava, noge su mi otkazale. Sve se nadam pozitivnim vestima. Samo da dobijemo novu kuću - suznih očiju kaže Zorica.

Zidovi se odvojili... Živojin Lazić
Zidovi se odvojili... Živojin Lazić

Miroslav ČučkovićPUŠTENO GREJANJE DA SE ZIDOVI OSUŠEPredsednik opštine Obrenovac Miroslav Čučković kaže da je grejna sezona počela ranije kako bi se zidovi lakše osušili.- U hotelu i kasarni je smešteno 420 ljudi, ali nadamo se da će se uskoro vratiti kućama. U suprotnom, na raspolaganju će im biti barake TE „Nikola Tesla“. Dosad smo odbili 57 ljudi, 59 je dobilo rešenja za gradnju koja se obavlja na osam lokacija, a 647 građana ne može da se vrati u svoj dom.Marko BlagojevićKUĆE ĆE BITI IZGRAĐENE DO ZIMEMarko Blagojević, direktor Kancelarije za pomoć i obnovu poplavljenih područja, naglasio je da će posao biti gotov do početka zime.- Dosad je isplaćena materijalna pomoć za 14.000 domaćinstava u Srbiji, što je više od 30 miliona evra za sanaciju objekata oštećenih u majskim poplavama. Do potpune isplate ostaje nam da izdamo oko 16.000 rešenja. Izdata su 273 rešenja za rušenje i 75 za isplatu novca od dva, dva i po i tri miliona dinara za one koji ne mogu da dobiju novu kuću, dok su 84 objekta već počela da se grade, a 12 kuća je već gotovo. Ostale će biti spremne do zime.

POGLEDAJTE SNIMAK ADRIJA MEDIJE TV

http://www.youtube.com/watch?v=rv92GRiLIVA
http://www.youtube.com/watch?v=gydouAAFKcg

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track