LEUŠIĆ: Suvoborci položili cveće na grob ruskog vojnika
Foto: Wikipedia

Sećanje

LEUŠIĆ: Suvoborci položili cveće na grob ruskog vojnika

Srbija -
U ovom selu još je u sećanju meštana sahrana koju su 14. oktobra 1944. godine organizovali preminulom vojniku Crvene armije koji je ranjen u okolini Požege u borbi sa nemačkim jedinicama

GORNJI MILANOVAC - Dolazak predsednika Rusije Vladimira Putina u Srbiju na 70. godišnjicu oslobođenja Beograda, danas je obeležen i selu Leušići na Suvoboru, polaganjem cveća na grob vojnika Crvene armije.U ovom selu još je u sećanju meštana sahrana koju su 14. oktobra 1944. godine organizovali preminulom vojniku Crvene armije koji je ranjen u okolini Požege u borbi sa nemačkim jedinicama.

"Od pravca Požege kroz naše selo kretala se kolona crvenoarmejaca i na zaprežnim kolima su se nalazili ranjenici koji su stalno ječali a narod im je iznosio mleko i kolona je stala kod našeg groblja jer je jedan preminuo", seća se Radoš Lukić (85).

Umrlog vojnika su ostavili a kolona je nastavila i meštani Leušića su organizovali sahranu koju je predvodio stari ratnik iz Prvog svetskog rata Uroš Erić, koji je u džepu nastradalog pronašao pločicu sa njegovim imenom."Pronađena pločica je oštećena od metka koji je pogodio vojnika i to na mestu gde je pisalo njegovo ime koje je počinjalo sa slovom S i mi smo smatrali da se zvao Slavko", prisetio se Predrag Milosavljević.

Na pločici je pisalo: "Paramenkov S (ostatajk imena opštećen) seržant VI gardijske divizije rođen 1919. god. Kaluga", i vojnik je sahranjen na ulasku u groblje u Leušićima.

Posle oslobođenja, meštani su mu podigli spomenik i svake godine na Zadušnice na njegovom grobu pale sveće kao i svojima najbližima.Član saveta mesne zajednice i praunuk Uroša Erića, Dragan Rajčević, rekao je agenciji Beta da se poginulom vojniku odaju sve pravoslavne počasti kao ostalim Leušićancima u znak zahvalnosti za život koji je polozio za slobodu tog kraja.

"Pisali smo bezbroj puta ambasadi Sovjetskog Saveza u Beogradu da nešto više saznamo o ovom vojniku, kao i da obavestimo njegovu rodbinu gde počiva, ali niko nam se nije javljao", rekao je Rajčević. beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track