HAVARIJA U KIKINDI: Gas curi više od 30 sati!
Foto: S Urosev

Nazire se kraj

HAVARIJA U KIKINDI: Gas curi više od 30 sati!

Srbija -
Očekuje se da bi do kraja dana trebalo da se sanira nekontrolisano šikljanje gasa na bušotini koja je šest kilometara udaljena od Kikinde

KIKINDA: Prilikom redovnog održavanja bušotine KP-39, koja se od Kikinde nalazi šest kilometara, u noći između petka i subote, nešto posle jedan sat, došlo je havarije koja bi po proceni nadležnih trebalo da se sanira do kraja dana.

Dragan Berić, rukovodilac Sektora za vanredne situacije opštine Kikinda, kaže za Kurir da nema nastradalih i povređenih, i da ne postoji opasnosti po širu okolinu. Iz eruptivnog mlaza koji je visok dvadesetak metara, pored gasa, izbijaju voda i pesak:

Dragan Berić
Dragan Berić

- Pripadnici Vatrogasno- spasilačke jedinica izašli su na teren i pridružili se specijalizovanim ekipama NIS-a. Oko same bušotine napravljen je zemljani nasip kako bi se sprečilo da se fluid koji izlazi iz nje razliva po okolnom zemljištu. Ovakvi slučajevi na naftnim bušotinama nisu česta pojava, ali nisu ni neuobičajeni- kaže Berić.

On podseća da se jedna od poslednjih većih havarija desila početkom decembra prošle godine u istom delu kikindskog atara prema Banatskoj Topoli:

- Tokom remonta jedne bušotine, došlo je do kvara na ventilu, pa je gas nekontrolisano curio trinaest sati. Ni tada nije bilo opasnosti po životnu sredinu i ljude- navodi Berić.U kikindskoj opštini postoji oko 800 bušotina iz kojih NIS crpi “crno zlato” i gas.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track