SKUPŠTINA VOJVODINE: Rasprava o rekonstrukciji pokrajinske vlade
Foto: Tanjug

Počela sednica

SKUPŠTINA VOJVODINE: Rasprava o rekonstrukciji pokrajinske vlade

Srbija -
Pastor (SVM) poručio da neće glasati na temu vojvođanske vlade
1 / 3 Foto: Tanjug

NOVI SAD - Skupština Vojvodine počela je danas raspravu o rekonstrukciji Pokrajinske vlade, u koju treba da uđu i pojedini bivši predstavnici Socijaldemokratske stranke (SDS), koji su zbog toga isključeni iz te partije.

Sednica Skupštine Vojvodine na kojoj bi trebalo da se potvrdi predložena rekonstrukcija Pokrajinske vlade prekinuta je odmah na samom početku, a predsednik parlamenta Ištvan Pastor dao je pauzu dok se, kako je rekao, "elektronski sistem ne dovede u red".

SDS je iz stranke isključio Vladimira Pavlova, nakon informacije da će on preuzeti mesto pokrajinskog sekretara za nauku, uprkos odluci Predsedništva SDS-a da se ne ulazi u rekonstruisanu Pokrajinsku vladu.

Iz stranke je isključen i šef poslaničke grupe Miloš Gagić, takođe zbog najave da će podržati rekonstrukciju vlade.Sporazum o rekonstrukciji Pokrajinske vlade postigli su Demokratska stranka i Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV).

LSV-u će pripasti mesto pokrajinskog sekretara za poljoprivredu, a taj resor bi trebalo da vodi dosadašnji šef poslaničke grupe te stranke Branislav Bogaroški, za kojeg je najavljeno da će biti i potpredsednik vojvođanske vlade.

Za sada se ne zna kako će glasati treći partner u vlasti, Savez vojvođanskih Mađara.Prema nezvaničnim saznanjima, nezadovoljstvo postoji i unutar DS-a, pre svega od strane pokrajinskog sekretara za nauku i potpredsednika vlade Dragoslava Petrovića, koji treba da bude smenjen sa te funkcije.

Mirović: DS i LSV kupuju poslanike

Potpredsednik Srpske napredne stranke Igor Mirović optužio je danas Demokratsku stranku i Ligu socijaldemokrata Vojvodine da se bave kupovinom poslanika u Skupštini Vojvodine.Mirović je novinarima ispred Skupštine Vojvodine rekao da je jutros "kupljena" poslanica Pokreta "Snaga Srbije" Vera Ugričić Ilić, koja je prešla u Demokratsku stranku.

On je to nazvao "najsramnijim načinom" da se rekonstruiše pokrajinska Vlada.Prema njegovim rečima, poslanica je "kupljena" novcem koji je ostao od Razvojne banke Vojvodine i Fonda za kapitalna ulaganja Vojvodine.

Na pitanje da li ima informacije ko su konkretni ljudi koji su se bavili kupovinom poslanika, on je rekao da je reč o istim ljudima koji su davali telefonske naloge da se dele krediti iz Razvojne banke i Fonda za kapitalna ulaganja."U pitanju je truli, goli interes održanja u foteljama", rekao je Mirović.

Pastor: SVM neće glasati o vojvođanskoj vladi

Predsednik Saveza vojvođanskih Mađara (SVM) Ištvan Pastor rekao je danas u Skupštini Vojvodine da ta stranka, članica vladajuće koalicije, neće učestvovati u glasanju o rekonstrukciji pokrajinske vlade.

"Nemojte od nas da tražite da tu odluku poštujemo, jer smatramo da ona nije dobra. Ovaj moj stav će verovatno imati posledice", rekao je Pastor na sednici na kojoj se raspravlja o rekonstrukciji vojvođanske vlade.

Predsednik SVM, koji je i predsednik Skupštine Vojvodine, čestitao pokrajinskom premijeru Bojanu Pajtiću (DS), jer je, kako je rekao, očigledno bio uspešniji od drugih "u hvatanju poslanika".

"Ali, na ovaj način se ništa neće rešiti, ni zakon o finansiranju, ni zakon o nadležnostima (Vojvodine)", rekao je Pastor.

Dogovor o rekonstrukciji Pokrajinske vlade postigli su DS i Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV), koji će u tome verovatno imati podršku pojedinih poslanika Socijaldemokratske stranke Borisa Tadića koji su nakon te odluke isključeni iz stranke.

Poslednjih nekoliko dana partije su promenili pojedini opozicioni, ali i poslanici vladajućih stranaka.

Pastor i Pajtić o preletu poslanika

Početak rasprave o rekonstrukciji Pokrajinske vlade obeležila je oštra polemika između predsednika pokrajinske skupštine Ištvana Pastora i predsednika Pokrajinske vlade Bojana Pajtića i predsednika poslaničkog kluba DS Borislava Novakovića o događajima koji su prethodili predloženoj rekonstrukciji.

Obrazlažući predlog rekonstrukcije, Pajtić je rekao da će glavni ciljevi te vlade biti donošenje zakona o nadležnostima i o finansiranju Vojvodine, te obezbeđivanje socijalnih standarda za građane Vojvodine.Pajtić je nabrojao sve ono što je, po njemu, kvalitetno uradila dosadašnja Pokrajinska vlada, ujedno kritikujući rad republičke vlade, kao i nepostojanje dijaloga između dve vlade.

On je upoznao poslanike sa biografijama predloženih kandidata za pokrajinske sekretare - Vladimira Pavlova, Branislava Bogaroškog i Nenada Stankovića. Lider SVM Ištvan Pastor rekao je da SVM neće učestvovati u glasanju i da je pre četiri meseca rekao Pajtiću da ta stranka u dogovorima o rekonstrukciji vlade neće učestvovati, ali da će prihvatiti dogovoreno rešenje."Danas sam rekao Borislavu Novakoviću da mi prihvatamo odluku, ali da od nas ne mogu tražiti da za nju glasamo, jer smatramo da nije dobra", istakao je Pastor.

On je Pajtiću zamerio što je u jednom trenutku rekao da je DS kulturna stranka i da će se pojaviti na bilo kom sastanku na koji bude pozvana, a onda se nije pojavila na sastanku koji je on sazvao zbog pregovora o iznalaženju političkog rešenja u pokrajini, odnosno oko koncentracione vlade.

Druga zamerka, dodao je Pastor, odnosi se na usvajanje Deklaracije o promeni ustavno-pravnog položaja Vojvodine o kojoj, kako je rekao, Pokrajinska vlada nije ništa rekla, kao ni prilikom usvajanja Informacije o obeštećenju zbog privatizacije NIS-a, kao i da su ti dokumenti doneti na inicijativu samo jedne stranke."U proteklim danima smo dovedeni u situaciju da biramo između Dragoslava Petrovića i grupacije oko njega i nekih drugih, a to ne želimo. Pajtić mi je rekao da će Petrović u sredu podneti ostavku, a sada će u stvari biti razrešen i to nije samo pitanje forme", kazao je Pastor.

Posebnu reakciju poslanika izazvala je izjava Pastora upućena Pajtiću da su "obezbedili većinu za rekonstrukciju vlade i da im na tome čestita, jer su očigledno bili uspešniji u navatavanju poslanika od ovih drugih koji isto to rade", aludirajući na prelazak tokom jučerašnjeg dana jedne poslanice iz redova poslaničkog kluba SNS koja je član Pokreta Snaga Srbije u DS.

Reagujući na žamor među poslanicima Pastor je rekao da to nije izjavio slučajno već zbog toga što je proteklih dana neko pokušao i njega da involvira u priče o "preletu" poslanika.Odgovarajući Pastoru, Pajtić je rekao da usvajanje Deklaracije i Informacije o NIS-u nisu bile volja poslanika DS."Ako se postavi pitanje da li su te odluke legitimne - jesu, a da li su fer - to nisu, kao što nije ni fer istupanje na ovakav način", rekao je Pajtić.

On je dodao da se ne dovodi u pitanje da li je neko smenjen ili je podneo ostavku i da to ne može nikoga opredeljivati da li će za takvu odluku glasati ili neće i da je to jedan, kako je rekao, "rđav izgovor"."Kada je reč o preletu poslanika, posle izbora u poslanickoj grupi DS bilo je 59 članova, a današnji broj najbolje govori kome je preletanje poslanika praksa", rekao je Pajtić.

U raspravu se uključio i Borislav Novaković koji je ocenio da Pastor vrlo često izlazi iz ingerencija koje ima kao predsednik pokrajinske skupštine, te da za govornicom može da iznosi samo ono što mu omogućava ta funkcija, a ne da sa pozicija predsednika skupštine iznosi stavove SVM.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track